Ny behandling kan hjälpa jordnötsallergiker

En ny behandling mot jordnötsallergi har godkänts i USA.

Barn med jordnötsallergi kan få ett enklare liv i framtiden. I dagarna godkändes ett nytt läkemedel i USA som minskar risken för allergiska reaktioner vid exponering för jordnötter.

I dag lider ungefär 2 procent av Sveriges befolkning av jordnötsallergi. Många av dem lever med en rädsla för att utsättas för jordnötter av misstag, till exempel vid restaurangbesök eller för att någon öppnar en påse snacks som innehåller jordnötter i deras närhet.

Behandlingen gör att allergiker tål mer jordnötter

Tanken är att den nya behandlingen ska öka kroppens motståndskraft mot allergenerna och minska risken för att drabbas av svåra allergiska reaktioner, vid just sådana situationer.

Den nya behandlingen är så kallad immunterapi och ges till barn mellan 4-17 år som gradvis exponeras för ämnet som de är allergiska mot och gör dem mindre känsliga för det. Läkemedlet, som heter Palforzia i USA, innehåller små mängder jordnötter och består av ett pulver som tas med maten.

I början får barnen mycket små doser, som gradvis ökas och när de tillslut når maxdosen, som motsvarar ungefär en jordnöt om dagen, får de fortsätta med den. På så sätt får immunsystemet en chans att ”vänja” sig vid ämnet som kroppen reagerar på.

Behandlingen gör inte så att jordnötsallergiker helt slipper sin allergi. De måste fortsätta att undvika jordnötter och ha adrenalinpenna till hands. Men risken minskar för att drabbas av allergiska reaktioner om man av misstag råkar få i sig jordnötter, eller på annat sätt utsätts för dem.

En annan medicinering mot jordnötsallergi, med plåster, är också på gång.

Är läkemedlet tillräckligt effektivt?

Ungefär 67 procent av de allergiska barnen som deltog i testerna av läkemedlet kunde tillslut äta två jordnötter utan att få någon större allergisk reaktion. Bland de som fick placebo var siffran 4 procent.

Men resultaten är motsägelsefulla.

Samtidigt som Palforzia gav de flesta större motståndskraft mot allergenen, drabbades många i försöksgruppen ändå av allvarliga allergiska reaktioner. Betydligt fler än de som var med i jämförelsegruppen. Det här oroar en del läkare som är rädda för att behandlingen inte är tillräckligt effektiv.

– Patienter som genomgår den här behandlingen behöver få adrenalin dubbelt så ofta som patienter som inte får behandling. Så det är inte helt klart att den är effektiv, sa allergiläkaren John Kelso under ett av de rådgörande möten som amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, hade inför att läkemedlet skulle godkännas.

Här är några livsmedel som kan innehålla jordnötter:

  • Choklad
  • Godis
  • Glass
  • Bakverk
  • Kaffebröd
  • Asiatisk hämtmat
  • Restaurangmat
  • Pesto
  • Snacks

 

Källa: Wall Street Journal, astmaochallergilinjen.se, svt.se

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Ge barnen nötter tidigt – kan skydda mot allergi

Nytt vaccin ger hopp till kattallergiker

Guide: Så väljer du rätt allergimedicin

Utvald läsning