SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Nutritionisten: Nej, dina cravings kan inte säga vad kroppen behöver

23 jul, 2017 
Hur mycket kan man lita på att kroppen vet vad den behöver? Inte så mycket som myten säger, förklarar MåBra:s nutritionist Anki Sundin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Ibland påstås det att vi får sug efter sådant vi har brist på. Kan man lita på att kroppen vet vilken näring den behöver?

/Inte sugen

Svar: Att vi skulle känna sug efter sådant vi har brist på är en romantisk föreställning som saknar vetenskaplig bäring. En del menar också att maten i dag skulle vara så näringsfattig att vi triggas att äta mer av den anledningen. Det saknar också vetenskaplig förankring. Snarare är det smak, konsistens och känslan av tröst och trygghet som kan lura oss att äta mer än vi borde.

Kakor, glass och liknande är perfekta kombinationer mellan kolhydrater och fett, ur det här perspektivet. Men det betyder inte att det existerar en glass- eller kanelbullebrist! Den här typen av livsmedel innehåller inte heller något näringsämne som vi behöver extra av. I stället är det troligen belöningssystemet i hjärnan som sprakar till när vi njuter av chokladmuffins eller något annat gott.

Annons

Läs också: Hur farligt är mjölk? Nutritionisten svarar

Graviditet förknippas ibland också med cravings. Det kan handla om sug efter allt från broccoli till sådant som inte ens är mat, till exempel murbruk. Här är belöningssystemet satt en aning ur spel, framför allt när det gäller att vara sugen på icke-mat (ett tillstånd som kallas för pica). Det är fortfarande inget i murbruk, krita eller tegelsten som den gravida kvinnan skulle behöva och därför automatiskt söker sig till.

Vi kan alltså inte lita på att kroppen signalerar vad vi behöver äta.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons