Nutritionisten: De här grönsakerna kan du peta bort

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Vilken betydelse har isbergssallad, gurka och tomat? De serveras till allt men de är väl ganska näringsfattiga? Kan jag skippa dem?

 

Svar: Grönsaker vet vi ju är nyttigt på alla de sätt, men vi hör titt som tätt att en del av dem bara fyller en dekorativ funktion på tallriken. Isbergssallad och gurka är två av dessa eftersom de framför allt består av vatten. Gurkskalet innehåller förvisso en hel del näring, men mängden skal vi får i oss är försvinnande liten.

Tomaten, däremot, är sprängfylld av antioxidanter. Antioxidanter är näringsämnen som bidrar till att ge maten dess naturliga färg. Det röda färgämnet lykopen som finns i tomat är satt närmast på piedestal, inte helt utan anledning. Undersökningar pekar på att lykopen är bra för både hjärt-kärlhälsan och huden. Intressant nog verkar lykopen kunna skydda mot solskador på huden och kan till och med återställa solskadad hud till viss del.

Läs också: Ketchup och majonäs kan förlänga livet

Däremot är kroppens upptag av lykopen i råa tomater ganska låg, så tomatbaserade grytor och till och med ketchup (!) är också bra källor till lykopen. Att bara ta ett tillskott av isolerat lykopen i stället för att äta sina tomater är sannolikt inte lika hälsosamt, eftersom det finns så många andra ämnen i tomat som bidrar till de positiva effekterna.

Som alltid får vi gärna variera grönsakerna. Paprika, broccoli, blomkål, majs, morötter och andra färgstarka grön- saker har också en given plats på tallriken.

 

Topp 10: Här är de nyttigaste grönsakerna!

grönsaker

Läs också: Topp 10: Här är de nyttigaste grönsakerna!

 

 

Redaktionens tips
Dela på: