Nu slipper Pernilla medicin: "Jag andades bort allergin"

Tack vare andnings- teknik har Pernilla sluppit sina allergier mot pollen, 
pälsdjur och damm.

Pernilla Andersson, 50, plågades redan som barn av pollenallergi och astma och besvären blev värre med åren. Hon reagerade också på pälsdjur och damm.

Pollenbesvären började ofta tidigt om våren, ibland redan i mars och höll på hela våren.

– Ögonen har varit allra värst. Varje vår har de svullnat igen och kliat dygnet runt. Jag har mått riktigt dåligt och det har känts som om jag varit förkyld för jämnan med rinnsnuva, nysningar och svårt att andas, säger Pernilla.

Hon bor med sin man i ett hus i Finspång och jobbar som lärare på högstadiet. I närheten bor de tre vuxna barnen och de två barnbarnen. För att kunna vistas utomhus har Pernilla tvingats ta till både allergitabletter och astmasprej under pollensäsongen.

– När det varit som värst har jag vaknat på natten och tvingats ta medicin.

Pernilla kommer från en familj med djurälskare och trots astman har hästarna och ridningen alltid tagit en stor plats.

– Ofta har jag mått dåligt efter att ha varit i stallet, fastän jag tagit tabletter och sprej före, under och efter ridningen.

Massage mot astma

När en väninna tipsade om massageterapeuten Janne Karlsson, som hjälper personer med astma, tvekade Pernilla. Hon var skeptisk men gick dit, mest för att få hjälp med en ond rygg. Hon berättade om sina besvär och han mätte hur mycket hennes bröstkorg kunde röra sig.

– Det var väldigt lite, knappt två centimeter. Men jag tänkte att det säger han väl till alla. Massagen gjorde mer ont än den var skön. Men känslan när jag kunde ta ett djupt andetag efter massagen var faktiskt lite halleluja. Känslan att få luft var otrolig.

I dag är det 15 år sedan. Undan för undan märkte Pernilla hur astman blev bättre. Det verkliga beviset kom på våren. När pollensäsongen bröt ut behövde hon ingen astmamedicin.

– Det kändes helt otroligt. Jag slapp klådan i ögonen. Dessutom blev jag piggare eftersom jag sov bättre.

Efter tre till fyra behandlingar kunde hon hålla igång den rätta andningen på egen hand. Och förbättringen har hållit i sig. Pernilla går regelbundet på behandling, både för andningen och för besvär med sin onda rygg. Hon ser också till att få en extra behandling före pollensäsongen.

– I dag påminns jag mest när andra pratar om sina besvär med pollen. Själv har jag inte märkt av det.

Ytlig andning vid stress

Dessutom är pälsdjursallergin nästan helt borta. För åtta år sedan, våren 2009, vågade familjen äntligen uppfylla drömmen om en hund.

– Innan testade jag ordentligt och gosade med vänners hundar. Det var en stor lycka att hämta Tyra, som är världens härligaste storpudel!

Jobbet som lärare är stressigt. Två gånger om dagen surrar det till i klockan på Pernillas arm. Det är hennes Applewatch som påminner henne att hon ska andas rätt.

– Stressen gör att jag andas ytligt. Axlarna åker upp och då fungerar inte andningen ordentligt. Några gånger varje dag behöver jag påminna mig om att andas rätt.

Med hjälp av andningsövningar släpper spänningarna.

– Jag kan göra dem i kön i matbutiken, ja överallt. Jag släpper ner axlarna och andas lugnt med bröstkorgen. Jag pustar ut lite till, och så lite till, efter att ha andats ut.

Som bonus har de ständiga bihåle inflammationerna hon ofta fick efter förkylningar, försvunnit. Liksom magkatarren som hon dragits med sedan tonåren.

– I dag tar jag ingen sprej alls och har inte ens något recept hemma. Jag kan hitta gamla handväskor med astmasprej. Då blir jag påmind hur kämpigt det var.

Pernilla Andersson

Ålder: 50.

Bor: I Finspång.

Familj: Man, 3 barn, 2 barnbarn och hunden Tyra.

Gör: Lärare.

AV: Margaretha Eldh FOTO: Stefan Jerrevång

Läs mer om massageterapeutens andningsmetod här!

Läs mer:

Astma: Parasiter kan vara botemedlet 

Att växa upp med katt kan minska risken för astma

200 000 får astma av fukt i bostaden

Utvald läsning