HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nordiska dieten – allt du behöver veta om den nya mattrenden

07 jun, 2018 
AvMikaela Råberg
Nordiska dieten – så äter du enligt den nya mattrenden
Medelhavsdieten är känd för sina hälsoegenskaper, men nu får den lämna plats åt en annan diet – nämligen den nordiska dieten.
Annons

Den nordiska dieten – eller Nordic diet som den kallas internationellt – sägs ha samma näringsmässiga fördelar som medelhavsdieten – och fler därtill. Särskilt i USA har den nordiska dieten på senare tid hyllats bland experterna och matinspirationen kommer främst från länder som Sverige, Norge och Island, men också Danmark och Finland.

Medelhavsdieten består mestadels av växtbaserad mat och protein främst från fisk och kyckling, men nu har alltså fler utanför landets gränser börjat få upp ögonen för hur vi nordbor äter istället.

I den nordiska dieten ingår främst fet fisk, så som lax, makrill och sill, men också mycket bär och rotfrukter.

Läs också: Maten du ska äta – och maten du bör undvika – enligt den nordiska dieten

Kort sagt är den nordiska dieten en växtbaserad diet där man lägger till fet fisk, bär, rotfrukter – så som potatis och morötter –, nötter, bönor, mjölkprodukter och fullkorn. Livsmedel man bör undvika i den nordiska dieten är processad mat, chips och godis, samt kött med hög fetthalt, så som bacon och korv.

Annons

Minskar risken för stroke

Dieten påminner till viss del om den hälsosamma medelhavsdieten – men med en skillnad. Medan medelhavsdieten har mycket fokus på olivolja, är den nordiska dieten mer inriktad på rapsolja.

– Rapsolja kan hjälpa till att sänka det dåliga kolesterolet LDL och därmed sänka risken för stroke och andra hjärtsjukdomar, säger Cambridge-baserade dietisten Ryan Maciel till Men’s health.

Han menar att det till och med finns en möjlighet att rapsolja är bättre än olivolja när det kommer till att reducera det dåliga kolesterolet och på så vis förbättra hälsan.

Dieten är bra för midjemåttet

Den nordiska dieten kan också bidra till viktminskning. En studie utförd av University of eastern Finland visar att dieten reducerar gener som förknippas med inflammationer, som man tror är bidragande till många kroniska sjukdomar och även övervikt.

Fullkornsprodukter håller dig mätt längre, vilket också kan leda till viktminskning. Och genom att skippa processad mat, skräpmat och snacks kan du dessutom tappa ännu mer i vikt.

Källa: Men’s health Foto: IBL

Kurs för Bränn fett
Annons