Nordiska dieten – allt du behöver veta om den nya mattrenden

Nordiska dieten – så äter du enligt den nya mattrenden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den nordiska dieten – eller Nordic diet som den kallas internationellt – sägs ha samma näringsmässiga fördelar som medelhavsdieten – och fler därtill. Särskilt i USA har den nordiska dieten på senare tid hyllats bland experterna och matinspirationen kommer främst från länder som Sverige, Norge och Island, men också Danmark och Finland.

Medelhavsdieten består mestadels av växtbaserad mat och protein främst från fisk och kyckling, men nu har alltså fler utanför landets gränser börjat få upp ögonen för hur vi nordbor äter istället.

I den nordiska dieten ingår främst fet fisk, så som lax, makrill och sill, men också mycket bär och rotfrukter.

Läs också: Maten du ska äta – och maten du bör undvika – enligt den nordiska dieten

Kort sagt är den nordiska dieten en växtbaserad diet där man lägger till fet fisk, bär, rotfrukter – så som potatis och morötter –, nötter, bönor, mjölkprodukter och fullkorn. Livsmedel man bör undvika i den nordiska dieten är processad mat, chips och godis, samt kött med hög fetthalt, så som bacon och korv.

Minskar risken för stroke

Dieten påminner till viss del om den hälsosamma medelhavsdieten – men med en skillnad. Medan medelhavsdieten har mycket fokus på olivolja, är den nordiska dieten mer inriktad på rapsolja.

– Rapsolja kan hjälpa till att sänka det dåliga kolesterolet LDL och därmed sänka risken för stroke och andra hjärtsjukdomar, säger Cambridge-baserade dietisten Ryan Maciel till Men’s health.

Han menar att det till och med finns en möjlighet att rapsolja är bättre än olivolja när det kommer till att reducera det dåliga kolesterolet och på så vis förbättra hälsan.

Dieten är bra för midjemåttet

Den nordiska dieten kan också bidra till viktminskning. En studie utförd av University of eastern Finland visar att dieten reducerar gener som förknippas med inflammationer, som man tror är bidragande till många kroniska sjukdomar och även övervikt.

Fullkornsprodukter håller dig mätt längre, vilket också kan leda till viktminskning. Och genom att skippa processad mat, skräpmat och snacks kan du dessutom tappa ännu mer i vikt.

Källa: Men’s health Foto: IBL

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

Kurs för Bränn fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: