Nikotinplåster testas mot corona i ny studie

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi skrev tidigare i veckan om hur coronavirusets framfart fått många att sluta röka, då rökning enligt forskning kan göra att man blir sjukare om man får covid-19, än om man inte röker.

Hos franska covid-19-patienter har man dock sett ett helt motsatt mönster: Trots att cirka en fjärdedel av den franska vuxna befolkningen är rökare, så var bara 5 procent av de med konstaterad covid-19 dagliga rökare, enligt en studie.

Därför tror några franska forskare nu att det kan finnas en något i nikotin som kan skydda mot viruset genom att hindra det att fästa vid ACE2-receptorerna i kroppen, en teori som nu ska testas på 1900 franska sjukvårdare och covid-19-patienter genom att låta dem bära nikotinplåster.

Man tror också att nikotinet kan minska den överreaktion från immunförsvaret som man har sett i flera allvarliga fall av covid-19.

Men forskarvärlden är inte enig om teorin.

Nikotin och covid-19

I studien ingick 480 patienter som vårdades för covid-19, varav 350 vårdades på sjukhus och resten i hemmet.

Av de på sjukhus var medianåldern 65 år. Där svarade 4,4 procent att de röker regelbundet. I gruppen som vårdades i hemmet var medianåldern 44 år och där var 5,3 procent rökare, enligt The Guardian.

Forskarna jämförde sedan siffrorna med det generella antalet rökare i motsvarande delar av befolkningen. Då såg man att andelen rökare i åldersgruppen 44–53 år är omkring 40 procent, och mellan 8,8 och 11,3 procent hos personer i åldrarna 65–75 år.

Även en kinesisk studie som publicerades i mars i New England Journal of Medicine kom fram till att färre rökare drabbades.

Forskarna vill dock inte rekommendera att någon börjar röka i ett försök att skydda sig mot viruset. Rökning ökar risken för flera cancerformer, som lungcancer, och luftvägssjukdomar som KOL – dessutom har rökare sämre immunförsvar generellt. Så även om du skulle klara dig från corona ökar du risken för en mängd andra problem!

Tidigare forskning har som sagt också påvisat att rökare är överrepresenterade bland de svårare sjuka covid-19-patienterna.

”Behövs mer forskning”

Ali Mirazimi, adjungerad professor i laboratoriemedicin vid Karolinska institutet, och en av Sveriges främsta experter på ACE2 skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”…För att svara på just hur nikotin reglerar ACE2 och dess påverkan på covid-19 krävs mycket mer forskning. Det finns inga riktigt bra molekylära data som visar det ena eller det andra.” Han kommenterar också den franska studien:

”Det kan finnas massa andra underliggande detaljer som kan påverka resultatet och därmed slutsatsen.”

Med andra ord gäller fortfarande det vi vet om rökning: Sluta röka om du inte redan har gjort det.

Klicka här om du vill ha hjälp att sluta röka!

Källa: The Guardian, Aftonbladet   Foto: TT

LÄS MER:

Experten: Risken att smittas av corona utomhus är liten

Corona: Gemensamma nämnaren bland italienska offren

Ny undersökning: Många äldre väljer att inte isolera sig – trots risken för corona

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Redaktionens tips
Dela på: