SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Neurologen: Vin lika bra som burpees – för hjärnan

07 apr, 2017 
Träna hjärnan med vin.
Vindrickande stimulerar hjärnan med än någon annan aktivitet – det menar i alla fall neurologen Gordon Shepard. Här är anledningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sudoku och korsord i all ära – men vill du verkligen göra något för att träna din hjärna och ditt minne ska du ta ett glas vin. Det menar neurologen Gordon Shepard vid Yale School of Medicine, och har skrivit det i sin bok ”Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine”.

Enligt Shepard kan ett glas vin få den grå massan i hjärnan att jobba mer aktivt än om man lyssnar på musik eller löser ett matematiskt problem.

Hemligheten är vinets lukt och smak. Molekylerna i vinet har i sig ingen smak, utan det är våra hjärnor som skapar uppfattningen av smaken. Hjärnan jobbar på lite liknande sätt som hur vi uppfattar färger.

Läs också: Vin – fördelarna och nackdelarna för din hälsa

När vi smakar på vinet stimulerar det våra smakreceptorer i munnen, som i sin tur skickar signaler till områden i hjärnan som styr både minne, mönsterigenkänning, känslor, bedömning och njutning – och det är tillsammans som dessa stimulanser skapar det vi uppfattar som en smak.

Annons

”Smaken är inte i vinet, utan i hjärnan på den som smakar vinet”, skriver Shepard i boken. Hur vi upplever smaken kan sedan skilja sig åt beroende på kön, ålder, sammansättning av saliven och till och med smaka annorlunda beroende på om man är deprimerad eller ej.

Läs också: Forskning: Drick vin på kvällen och gå ner i vikt

Men ska du träna hjärnan med vin krävs att du tar små, små klunkar. För mycket mättar systemet, och spottar du ut det får du inte tillräcklig för att kunna uppskatta hela smaken. Men ett glas räcker gott och väl!

Källa: New York Post, NPR

Foto: Thinkstock

 

Vinet som gör dig snyggare – enligt forskning

rött vin kalorier

Läs också: Vinet som gör dig snyggare – enligt forskning

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons