HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Myndighetens rapport: 90 procent av våra barn rör sig för lite

16 jan, 2019 
baran 9 procent av barnen rör på sig tillräckligt.
Svenska barn rör sig fortfarande för lite – och trenden går åt fel håll. Idag är det endast nio procent som faktiskt kommer upp i den rekommenderade dosen motion.
Annons

På flera punkter har våra barns hälsa blivit bättre. Konsumtionen av alkohol och tobak har minskat och fortsätter göra så. Samtidigt minskar antalet som dagligen dricker läsk och äter godis.

Men på en punkt går statistiken åt fel håll. Svenska skolelever rör sig mindre än någonsin, och över hälften misslyckas med att komma upp i den av WHO rekommenderade dosen av en timmes motion dagligen. Av de 15-åriga tjejerna är det bara nio procent som rör sig tillräckligt. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

Mest aktiva är 11-åriga pojkar, där cirka 23 procent rör sig minst 60 minuter dagligen.

– Att uppmuntra och göra det möjligt för barn och ungdomar att röra på sig mer, och inte minst bli intresserade av att röra på sig, är en viktig uppgift för hela samhället och vuxenvärlden, säger Maria Corell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

15 procent av barnen uppger i enkäten att de aldrig motionerar utanför skoltid.

Annons

Undersökning om ungas hälsa

Undersökningen Skolbarns hälsovanor görs vart fjärde år sedan 1985, och skolelever i åldrarna 11, 13 och 15 deltar genom att svara på en enkät om sin hälsa. Den här gången deltog 4 200 elever från cirka 200 skolor över hela landet.

– Skolbarns hälsovanor är viktig undersökning där vi får möjlighet att följa utvecklingen över tid när det gäller levnadsvanor och förhållanden som påverkar barns och ungdomars hälsa. På så vis får vi underlag för att se var insatser behöver göras för att främja utvecklingen av en god hälsa på lika villkor, säger Maria Corell.

I den senaste undersökningen ser vi även oroande siffror kring barnens mentala mående. Trivseln i skolan har minskat och stressen ökat och kryper neråt i åldrarna. Allt fler elever blir mobbade, och överlag är flickor mindre nöjda med sin hälsa och med sin kropp än pojkar.

Källa: Folkhälsomyndigheten, undersökningen Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/18 Foto: TT

Läs mer:

Varannan förälder ser inte sitt barns övervikt

Mammor med dessa 5 vanor minskar risken för fetma hos barnen

Stress påvekar dina barn – det kan du göra åt det

Annons