Kan myggor sprida coronavirus? Så här säger experterna

mygga som sitter på människa.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många av oss har njutit av de varma kvällarna utomhus – och upptäckt att myggen är här med besked.

Att myggor kan sprida sjukdomar är väl känt. Malaria och denguefeber är bara två exempel på allvarliga sjukdomar vi kan smittas av när vi blir myggbitna utomlands.

Men det finns också sjukdomar som sprids av mygg i Sverige – till exempel harpest och ockelbosjukan (se fakta nedan).  Harpest sprids till människan från bett av en smittad mygga eller annan insekt. Samma gäller Ockelbosjukan. Den orsakas av ett virus som sprids av myggor.

Kan corona smitta via myggor?

Men hur är det med coronaviruset? Man tror att viruset ursprungligen ha smittat från djur till människa, troligen via en fladdermus. Man vet också att det ofta är insekter, råttor och fladdermöss som är smittspridare från en början.

Så frågan är om coronaviruset kan spridas om en mygga först biter en smittad person och sedan biter en frisk person?

Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

”I nuläget finns ingen information som talar för att covid-19 skulle kunna spridas av myggor”.

Även världshälsoorganisationen WHO menar att det hittills inte finns några bevis för att det nya coronaviruset kan överföras av mygga till människa.

Så vitt man vet idag smittar coronaviruset inte via blod. Det är en droppsmitta som sprids via nysningar och hostningar eller via nära kontakt då virus överförs via händer till slemhinnor i mun, näsa och ögon.

Så känner du igen harpest och ockelbosjukan

Däremot kan det vara bra att känna till symtomen på de sjukdomar som faktiskt sprids av mygg i Sverige. Det här behöver du veta:

Harpest, eller tularemi som den heter, är en bakterieorsakad vektorburen zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Harar, gnagare och myggor är vanligaste smittspridaren till människa.

I Sverige finns sjukdomen i framför allt Norrland, Götaland och Svealand. Symtomen är hastigt insjuknande med hög feber, huvudvärk och illamående. Vissa kan drabbas av lunginflammation. Sjukdomen behandlas med antibiotika.

Ockelbosjukan kallas även för bärplockarsjukan och orsakas av ett virus som sprids av myggor som i sin tur troligen smittats av fåglar. I Sverige finns sjukdomen främst i Dalarna och södra Norrland. Den drabbar nästan enbart vuxna personer. Symtomen är ledsmärtor, huvudsakligen i händer och fötter. Man får också feber och ibland ett hudutslag som inte kliar. Vissa smittade får inga symtom alls. Sjukdomen självläker oftast, men cirka 20 procent kan ha kvar ledbesvären under flera år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Läs mer:

Nya teorin: Snus och nikotin kan skydda mot coronaviruset

Sjuk av hunden? Här är sjukdomarna som smittar från djur till människa

Denguefeber ökar – här är allt du behöver veta om sjukdomen

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Kan vi resa i sommar? Är det okej att gå till frisören? Vad säger experterna om coronaviruset? Allt om symtom, och behandlingar  hittar du här:

Allt om coronaviruset

Redaktionens tips
Dela på: