Det bästa (och sämsta) du kan göra för att öka din kreativitet

Brukar du lyssna på musik när du ska fokusera på något på jobbet? Ny forskning visar att du kanske snarare dra på dig hörselkåpor för att stänga ute allt ljud när du ska vara kreativ.

Länge har musik ansetts kunna göra oss kreativa och smarta, och många tror att deras barn ska bli smartare om de får höra Mozart under sin uppväxt.

I den nya studien visar det sig vara helt tvärtom. Musik stör vår kreativitet – medan tystnad eller svagt sorl ökar den.

Tystnad och sorl ökade kreativiteten

Studien, som gjordes av forskare från England och Sverige, gick ut på att försökspersoner fick ett verbalt kreativitetstest. De fick tre ord och skulle komma på ett fjärde som i sin tur skapade tre nya ord. Till exempel fick de orden ”stick, maker och point” och skulle ge ordet match som då skapar matchstick, matchmaker och match point.

Det fick göra testet när de lyssnade på musik, när det var tyst och när du hörde ett tyst sorl, som i ett bibliotek. Musiken var dels instrumentell, dels med sång med text som var okänd för försökspersonerna och dels med sång med en för dem bekant text.

Det visade sig att musiken, oavsett om det var med eller utan sång, störde försökspersonernas kreativitet och de presterade sämre än när det var tyst eller sorl. Det spelade inte heller någon roll om försökspersonerna gillade musiken eller inte. Och det gällde även de som brukar lyssna på musik när de jobbar.

Musiken stör ut arbetsminnet

Forskarna gick inte djupare in i varför det blir så här men det verkar som att musiken går in och stör det verbala arbetsminnet, som tillfälligt lagrar och bearbetar språkbaserad information. Arbetsminnet fungerar som ett anteckningsblock där hjärnan tillfälligt sparar ner information. Även vardagssysslor som att köra bil, skriva, konversera och fatta beslut använder arbetsminnet.

Huruvida vi jobbat bäst i tystnad när det gäller allt som rör vårt arbetsminne eller om det bara gäller språkuppgifter vet man inte, men tills vidare kan det vara läge att byta ut hörlurarna och Spotify på jobbet mot ett par rejäla hörselkåpor.

Men kom samtidigt ihåg att musik påverkar oss positivt på så många andra sätt, så när du inte behöver vara kreativ är det fritt fram.

Foto: TT    Källa: Medical News Today

 

Läs mer:

Rätt musik får oss att stressa ner

Därför ska du sjunga i kör – hälsofördelarna med körsång

Barn blir mindre kreativa av för många leksaker

Utvald läsning