FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

01 apr, 2020 
Skyddar munskydd mot coronavirus? Åsikterna går isär – i vissa länder är användande av munskydd obligatoriskt just nu, medan andra ber befolkningen att inte köpa dem. Så här ser det ut i olika delar av världen!
Annons

När coronaviruset blev ett faktum och började toppa alla nyhetssajter såg vi mängder av bilder på kineser med munskydd. Av naturliga skäl blev frågan en het potatis även i Sverige och Europa när smittan spred sig hit.

Och redan i slutet av januari sålde munskydden slut i butikerna och apoteken – trots att de allmänna rekommendationerna för att undvika smitta och smittspridning inte innefattade att gå runt med dessa masker för ansiktet. Tvätta händerna ofta, undvik att röra vid ansiktet och ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor, skriver 1177 som sina bästa tips för att undvika att få covid-19.

Ny lag gör munskydd obligatoriskt

Men myndigheterna i andra länder har en annan syn på saken. Två europeiska länder har infört munskyddstvång om du ska vistas ute – Tjeckien och Slovakien. I Tjeckien har premiärministern Andrej Babiš gått ut och sagt att ”munskydd är en vital del i att stoppa spridningen av viruset”.

Annons

Från och med idag, 1 april, blir det också obligatoriskt att bära munskydd i alla matbutiker i Österrike. Talesperson för butikskedjan Spar, Nicole Berkmann, berättar för TV4 att man har beställt 20 miljoner munskydd för att se till att de har tillräckligt för både anställda och kunder. Munskyddsdebatten är också i full gång i Tyskland, och staden Jena blir först ut med att munskydd ska bäras i butiker, kollektivtrafik och i offentliga byggnader.

I New York har borgmästare Andrew M. Cuomo gett rådet att alla över 70 år ska bära munskydd om de går ut.

WHO: Bara munskydd om du är sjuk

Men världshälsoorganisationen, WHO, står fast vid att det bara finns två grupper som behöver använda munskydd: Personer som är sjuka, och personer som tar hand om sjuka.

De skriver också att den som ska använda munskydd också måste veta hur man ska använda det. Munskydden är nämligen bara effektiva om de används i kombination med regelbunden handtvätt, och man måste även veta när det är dags att byta.

Annons

– Det finns data som visar att om man har munskydd så kan också virus växa där, och då behöver man också byta väldigt ofta, förklarar Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska Institutet, för TV4 Nyheterna.

Det är också en risk att munskyddet villar in användaren i en falsk känsla av trygghet, och gör att man tar risker man inte hade gjort annars och slarvar med viktiga hygienfaktorer.

En kulturfråga i Kina och Japan

I större delen av Kina och i Japan är det inte lag på att använda munskydd, men det är en stor del av kulturen. Innan coronautbrottet använde många munskydd när de kände sig sjuka, av hänsyn till sin omgivning (och på grund av miljöföroreningar i storstäder), för att undvika att smitta någon annan. Men idag bär de flesta munskydd på många ställen i Asien, då utgångspunkten är att vem som helst kan vara bärare av viruset.

Skulle du befinna dig i Hong Kong, Japan, Thailand eller Taiwan och röra dig ute utan munskydd nu är det därför risk att du skulle få en del arga blickar, då det snarare handlar om att skydda andra från dig själv, än tvärt om. Du kan till och med nekas inträde i butiker och restauranger.

Annons

Vissa delar av Kina, som Wuhan, har däremot gjort munskyddsbärande obligatoriskt, och du kan straffas med böter om du går ut utan. Samtidigt som regeringen i Singapore uppmanar befolkningen att inte köpa munskydd, för att försäkra att vården kan få tag i det material man behöver.

En nackdel med munskyddshetsen just nu är att man i till exempel Japan, Thailand och Indonesien lider stor brist, vilket skulle kunna göra att människor återanvänder sina masker för många gånger – något som kan få viruset att spridas ännu mer.

Skyddar munskydd mot coronavirus?

Det finns vissa som menar att användning av munskydd skulle kunna skydda till viss del mot att bli smittad av coronaviruset SARS-CoV-2, men enligt Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, är problemet att skydden inte sluter helt tätt.

– Att säga att de inte har någon effekt alls är kanske att ta i, de kan möjligtvis skydda mot rakt stänk i ansiktet. Men för att få ett riktigt skydd krävs ett tättslutande filter så att luft inte smiter in på sidorna, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Annons

Den typen av skydd reserveras i många länder för behovet inom vården.

En annan ”fördel” med munskydden sägs vara att de skulle hindra människor från att peta sig själva i ansiktet, vilket kan sprida smittan, men där tror Jan Albert att effekten kan bli den motsatta.

– De skaver ju lite grand och de blir fuktiga, så risken är att du petar dig mer i ansiktet med ett munskydd, säger han.

Många gör eget munskydd

Eftersom munskydden varit slutsålda länge i flera delar av världen är det många som delar med sig av tips för att göra sina egna munskydd. Det är allt från masker gjorda av blöjor och bindor, till varianter av plastpåsar och halsdukar. Men fortfarande gäller samma sak: De fungerar bäst när bäraren visar symtom, för att skydda andra, men är inte ett bra skydd för den som vill undvika smitta. Där är social distansering det effektivaste skyddet.

– Har man förkylningssymtom ska man inte hosta på någon, men vi har ju sagt att om man har förkylningssymtom så ska man stanna hemma, så jag vet inte vilken effekt ett sånt beslut skulle ha, svarar Soo Aleman på frågan om vi borde införa ett munskyddstvång i Sverige.

Källa: The Guardian, TV4, WHO, BBC, Svenska Dagbladet, NY Times  Foto: TT

Läs mer:

Ny undersökning: Äldre fortsätter att vara ute bland folk – trots risken för corona

Fina coronahjälpen: Elever tillverkar handsprit och skänker till kommunen

Coronaviruset: Här är sex positiva nyheter från hela världen!

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Läs det senaste om coronaviruset och uppdatera dig på vad olika experter har att säga om utvecklingen. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Annons