Folkhälsomyndigheten: Munskydd kan hjälpa mot coronaviruset

Karin Tegmark-Wisell

Folkhälsomydigheten har hela tiden hävdat att munskydd inte skyddar mot coronaviruset. Man har därmed inte rekommenderat privatpersoner att använda munskydd i vardagen. Däremot används de flitigt i vården.

WHO: Dessa personer ska bära munskydd

Även WHO har varit inne på samma linje, med en rekommendation att endast två grupper behöver använda munskydd: Personer som är sjuka, och personer som tar hand om sjuka.

Man har även pratat om att munskydden kan öka risken för att sprida smittan, om personer som inte vet hur de ska användas gör det på fel sätt.

– Det finns data som visar att om man har munskydd så kan också virus växa där, och då behöver man också byta väldigt ofta, förklarar Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska Institutet, för TV4 Nyheterna.

Det finns också en risk att munskyddet ger användaren en falsk känsla av trygghet, och gör att man tar risker man inte hade gjort annars och slarvar med viktiga hygienfaktorer.

Nya uppgifter om munskydd från Folkhälsomyndigheten

Men under söndagskvällen, när Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, var med i SVT-programmet Agenda gav hon andra besked. Hon uppgav då att munskydden skulle kunna ge ett visst skydd.

– Man har de senaste dagarna sett i publikationer att munskydd kan ge ett visst skydd. Vi får ny kunskap hela tiden. Nu finns det data som visar att de kan hjälpa i smittsituationer. Munskydden kan ha en viss roll när det gäller att exempelvis dämpa hostningar och nysningar.

Kan det bli aktuellt att rekommendera att fler i Sverige ska använda munskydd? 

– Vi tycker att man ska fortsätta att hålla avstånd, säger Karin Tegmark Wisell.

Foto: SVT/TT

LÄS MER:

Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

Coronaviruset: Här är de nya behandlingarna som ger hopp

Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning