Mötet med barnministern lämnade Elaine Eksvärd i tårar

Retoritexperten och bloggaren Elaine Eksvärd jobbar just nu med ett projekt mot sexuella övergrepp mot barn, kallat #treskablinoll. Tillsammans med den före detta toppidrottaren Patrik Sjöberg träffar hon nu viktiga personer i frågan, bland annat alla partiledare.

Hittills har de pratat med bland annat Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (Mp), Ebba Busch Thor (Kd), Jimmie Åkesson (Sd), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (Fp).

Läs också: Elaine Eksvärd om dottern: ”Har vidgat min värld”

Och så skulle duon träffa Sveriges barnminister, Åsa Regnér. Men mötet gick inte som Elaine Eksvärd hade tänkt sig.

– Man blir orolig när en person som ska vara barnens minister pratar otillgängligt och som en politisk robot i en fråga som gäller att ett av fem barn i Sverige som blir sexuellt utnyttjade, säger Elaine Eksvärd, som instagrammade om mötet, till Expressen.

Elaine och Patrik upplevde det som att ministern inte tyckte att frågan var viktig, då hon dessutom kortade ner mötet med 20 minuter för att gå tidigare.

– Visst har hon mycket att göra, det handlar om 400 000 barn. Det borde vara angeläget för en barnminister att ta sig tid och sitta att prata om den här frågan.

Läs också: Elaine Eksvärd: Så hanterar du gravidkommentarerna

I slutet av deras intervju berättar Elaine för Åsa Regnér hur besviken hon var över ministerns bemötande och hur hopplöst det kändes för barnen. Åsa lyssnade.

”Jag tänkte på alla sexuellt utnyttjade barn och jag tänkte på alla barn med funktionsvariation. Hon är ju ytterst ansvarig för att det skärs ned med resurser. Jag lämnade samtalet innan hon gick. Det var inte läge att stå rödgråten och ta en selfie som vi gjort med de andra”, skriver Elaine på sin blogg.

Även Patrik Sjöberg blev besviken.

– Det är skrämmande när folkvalda sitter och pratar som en robot om saker som rör så väldigt många människor och absolut inte visa några känslor överhuvudtaget, säger han till Expressen.

Läs också: Elaine Eksvärd: ”Så får du andra att lyssna på dig”

Åsa Regnér kommenterar att deras förväntningar inte gick hand i hand.

– Det här är en viktig och prioriterad fråga, men jag sitter i regeringen och och har många åtaganden. 40 minuter för en tv-intervju är väldigt lång tid för mig, säger hon till Expressen.

Källa: Expressen, Elaine Eksvärds blogg  Foto: IBL

Redaktionens tips