SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Namaste by Emilia: "Sluta hitta ursäkter till att inte leva fullt ut"

16 jun, 2022 
Emilia Löf Karlsson, alias Namaste by Emilia
Entreprenören och yogaläraren Namaste by Emilia hittade sitt kall och har nu som mission att guida andra att följa sitt hjärta. — Det är vår förbaskade skyldighet att vibrera ut någonting bra till vår omvärld.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

Ljuset och energin runt Emilia Karlsson Löf, alias Namaste by Emilia går nästan att ta på. Har man varit på en av hennes silent yoga-klasser vet man vad jag pratar om. Hon berör, ruskar om och hennes budskap går rakt in: Lever jag min fulla potential? Är jag sann mot mig själv? Hur kan jag vara den bästa versionen av mig? Hur kan jag ge till min omvärld i stället för att ta?

Men vem är egentligen Emilia Löf Karlsson? Bästis med halva kändissverige, entreprenör, yogalärare, influencer, gift med en av våra främsta musikmanagers och mamma till två tonåringar. MåBra träffade henne för att prata om när yogan kom in i hennes liv, hur hon av en slump blev Pernilla Wahlgrens högra hand och vem hon mötte i spegeln när hon bestämde sig för att sluta med botox.

Annons

För tillfället befinner sig Emilia på en utsåld sommarturné med Silent yoga-konceptet. Med sig har hon hundarna Franko och Mango, ett hundratal hörlurar och sin nya hudvårdskollektion BreathSoulCare. Det händer alltid något runt Emilia.

”När jag lyssnat på andra har det inte blivit bra”

I hela sitt liv har hon fått höra att hon pratar för mycket, tar för mycket plats, har för bråttom... Till slut började hon tro på det där, trots att hon själv aldrig upplevt det så. Hon har bara följt den väg som varit utstakad åt henne, även om det tog många år att stå upp för sig själv. Folk omkring henne hade åsikter och det har frestat på.

Hon blev mamma som tjugoettåring, läste journalistik, fick toppjobb, hoppade av, kraschade, reste sig, startade företag, utbildade sig till yogalärare och började till slut att arbeta på det sätt som passade henne: flexibelt, kreativt och lustfyllt .

Namaste by Emilia

Emilia Löf Karlsson
Ålder: 39
Gör: Yogalärare och grundare av Silent yoga och hudvårdsserien BreathSoulCare, där varje produkt kommer med en affirmation
Aktuell
: Med sommarturnén Silent yoga på över 20 platser i Sverige

Annons

— När jag lyssnat på andra har det aldrig blivit bra. Jag har känt motstånd men ändå kört på. Men jag blev fysiskt sjuk, mådde inte bra. Det har varit allt från att utveckla ätstörningar och destruktiva beteenden till utbrändhet och sömnproblem. När jag väl satte mig ner och landade i vad mina problem grundade sig i så var det är när jag inte lyssnade på min intuition, på min magkänsla. Jag stoppade in tankar och känslor från andra, så vad skulle hända om jag släppte det? Vi ska ju inte ha de där människorna omkring oss, de som får oss att känna oss osäkra, mindre än de vi är. Då ska vi inte vara där.

Läka trauman och följa drömmar

För vill man leva sitt liv fullt ut måste man också vara beredd att göra grovjobbet, menar Emilia. Det vill säga städa upp där det skaver, avsluta relationer som inte längre ger en något och ställa de där obekväma frågorna till sig själv.

— Vad är det som påverkar mig mest i vardagen, vad är det som gnager...? ’Jag har en jobbig relation till mina föräldrar men jag måste ta tag i det nu. Jag känner sorg för att jag inte hittar kärleken eller: Jag har ett kontrollbehov som jag behöver jobba med ...’

Annons

Att det skulle vara lätt med förändring har ingen sagt, men med små steg i taget och många snälla ord till sig själv blir det enklare, menar Emilia, som vill rycka upp oss ur våra invanda mönster.

— Vill du må bra så måste du ta aktiva steg och sluta skylla på andra. Det är vår förbaskade skyldighet att vibrera ut någonting bra.

Yogan var verkligen inte ett självklart val för Emilia. Det tog många år innan hon fastnade, men yogaläraren Anna Gordh Humlesjö kom att förändra hennes syn på yoga. Det handlade inte alls om slimmade kroppar och prestation, det var ju helt tvärtom. I takt med att Emilia satte sig in i den 4000 år gamla traditionen av själsligt och kroppsligt läkande blev hon mer och mer övertygad och tänkte; detta måste fler människor få ta del av. Hon började leda meditationer och hålla i retreats.

— Hur skulle jag kunna locka folk som ännu inte hittat till mattan, frågade hon sig själv.

Annons

I stället för att fira med familj och vänner när hon fyllde jämt åkte hon ensam till Bali på en yoga teacher training. De veckorna kom att förändra hennes liv. När hon kom hem hade hon redan ett fullbokat event med över 100 personer som väntade på henne.

Emilia har parallellt med yogan arbetat inom media, bland annat med Pernilla Wahlgrens sociala kanaler.

Annons

Kraften att dela med dig, varifrån kommer den?
— Förr gav jag bort min energi till vem som helst. Idag har jag lärt mig att bara ge till dem som hör, jag vill guida människor att följa sina hjärtan. Varje gång jag ser en tår rinna nerför någons kind under en av mina klasser, får en kram och ett tack efteråt, fylls jag på med kraft. Jag kommer alltid 'pay it forward'.

Men resan är inte slut där. Samtidigt fortsatte hon med sitt arbete inom sociala medier. Hon hade flera år tidigare träffat Benjamin Ingrosso, då 11 år, på ett kafé hemma på Lidingö.

— Vi började prata och han sa: Min mamma skulle behöva någon som dig i sitt liv.

Efter en stund kom Pernilla Wahlgren fram och det blev precis som Benjamin hade tänkt. Emilia och Pernilla började prata och kom med åren att bli nära vänner. Senare blev Emilias man Lasse Pernillas manager och Emilia började arbeta med Pernillas sociala kanaler och samarbeten.

Annons

— Jag tog över hennes digitala plattformar, rev gamla reklamkontrakt och försökte hitta långsiktiga samarbetspartners. Jag ville verkligen hjälpa henne att skapa en trygg, digital plattform.

"En ny verklighet"

Så hur hittar man rätt i livet, sin egen sanna väg, den som Emilia förespråkar? För många är den inre rösten inte alltid så tydlig och enkel att tolka. Då har vi en annan kompass att gå efter, menar Emilia. Vårt mående.

— Vi kan alla förstå och veta hur vi mår. Fråga inte hur det går, fråga hur jag mår! Vi vet visst vad vi vill! När mår jag bra? Med en kaffe och knäckesmörgås på balkongen? Ja, men se till att avsätta tid en stund varje dag. Mår jag som bäst när jag är ute i skogen men sitter på ett kontor hela dagarna, ja, då är det kanske läge att tänka om.

Ett viktigt steg för Emilia i resan att acceptera sig själv var att sluta med botox. Som mamma och förespråkare av ett okritiskt förhållningssätt till sitt åldrande ville hon leva som hon lär. När jag slutade med botox var det ett av de sista stegen att acceptera en ny verklighet – min egna, skriver hon på Instagram.

"Det är några decennier av borttappad identitet och vilsenhet. Av ouppnåeliga krav på perfektion som om några år kommer vara befängt", skriver Emilia i ett inlägg om rådande utseendefixering.

Annons

— Jag började med botox alldeles för tidigt. Och när jag slutade dök ett ansikte upp som jag aldrig hade sett förut. Som omvärlden ser ut idag med alla unga tjejer som justerar sin ansikten till oigenkännlighet, som mamma till en tonårsdotter —så blev det en självklarhet att sluta. Nova påminde mig om att livet är så mycket större. Det var hon som fick mig att vakna, säger hon.

Emilia är medveten om att hon kan provocera: hennes färgstarka kläder, hennes rättframma sätt och sprudlande energi. Men numer spelar det ingen roll vad folk tycker. Hon vet vem hon är och vart hon är på väg.

'I am worthy and I am powerful' står det på läppbalsamet ur Emilas hudvårdsserie. Jag stryker lite över mina läppar och viskar orden tyst för mig själv. Jag tror visst det fungerar.

Foto: Instagram

Annons