SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Möt hälsopedagogerna bakom nya MåBra-bloggen Supermat

23 feb, 2016 
Härliga matbilder med lika härliga ingredienser! Möt Jenny och Linnea, hälsopedagogerna bakom vår nya blogg Supermat!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bakom MåBra:s nya blogg Supermat står Jenny Westman och Linnea Eriksson, två matglada hälsopedagoger som just nu utbildar sig till personliga tränare. Vid sidan av studierna driver de också Superfood Sweden, ett företag som sysslar med inspirerande workshops och föreläser om kost, träning och stresshantering.

Vad har ni för favoritingredienser i köket?
– Gojibär, mandelmjöl, himalayasalt, chiafrön, ägg och vitlök. Med dessa ingredienser kommer vi långt!

Och bästa redskapet i köket?
– Matberedaren, helt klart! Bästa uppfinningen, men även grönsakssvarven har kommit att bli en favorit för oss båda.

Hur nyttiga är ni privat?
– Vi lever som vi lär, ca 95% som bloggen och 5% undantag. Vi tror att det är viktigt att hitta en balans i kosten, undvika förbud och måsten, det skapar bara ångest och dåligt samvete. Vi tror hellre på att försöka hitta ett sätt att äta som passar just DIG och som gynnar den psykiska, fysiska och emotionella hälsan. Alla mår vi bra av olika saker och det är viktigt att förstå att vad som funkar för mig kanske inte funkar för dig.

Annons

Är det något ni undviker att äta, eller väljer att äta sällan?
– Vi har valt bort gluten och raffinerat socker för vi upplever att det inte finns några hälsofördelar med det. Baljväxter och mejeriprodukter är något vi också har dragit ner på. Vi försöker även undvika mat med massa onödiga tillsatser.

Om ni måste välja ett svenskt livsmedel och superklassa det, vad väljer ni då?
– Ägg! Alla dagar i veckan.

Varför?
– Det kan användas till så mycket! Ägg är fyllda med näring, bra fett och protein. Om kylskåpet stå och ekar så kan det lilla ägget rädda en eftermiddag!

Här bjuder Jenny och Linnea på supersunda spirulinabollar rullade i ”superpulvret” camucamu. Mer inspiration hittar du på nya bloggen supermat!

Supermats spirulinabollar

spiruinabollar

Spirulina är en alg som klassas som supermat eftersom den är extremt näringstät och näringsrik. Den kan dock upplevas som väldigt speciell i smaken så här kommer ett tips på hur du kan använda ditt spirulinapulver förutom i smoothies och shots.

Annons

Camucamu är ett syrligt pulver, känt för sitt rika innehåll av c-vitamin och viktiga antioxidanter. Många använder det i smoothie eller utblandat i vatten. Här har vi det både i och utanpå våra spirulinabollar!

Du hittar både camucamu och spirulina i hälsokostbutiker eller välsorterade livsmedelsaffärer.

12 st bollar

Ingredienser

8 färska dadlar

2,5 dl blandade nötter (halvkrossade)

1 tsk spirulina

2 tsk camucamupulver (+ lite att rulla i)

4 tsk citronsaft

Gör så här:

Kör alla ingredienser i matberedaren tills det är en formbar smet. Forma till bollar och rulla i camucamu. Låt bollarna stå i kylen någon timme innan servering.

Följ oss på supermat.mabra.com!

Annons