Mosley, Hansen och Wold – här är hälsoprofilerna vi litar mest på

Anders Hansen, Agnes Wold och Michael Mosley.

När du läser eller får höra någonting nytt om hälsa – vilka källor litar du mest på då? Det har livsmedelsföretagen försökt ta reda på i ”Undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa” som släpptes i november i år.

För oavsett om du helst tittar på tv, lyssnar på radio eller poddar, eller läser dagstidningarna eller magasin, så finns det vissa namn som oftare än andra dyker upp som experter. När man i undersökningen intervjuade 1011 personer såg kunde man se flera röda trådar i svaren, som ger oss en fingervisning om vilka profiler vi lyssnar mest på när det kommer nya råd och rön kring mat. och hälsofrågor.

I undersökningen presenteras ett ordmoln, där de största namnen är de som nämnts mest frekvent. Dessa är bland annat:

Dr Michael Mosley

Michael Mosley

Michael Mosley, 5:2-metodens grundare.

Michael Mosley är grundare till 5:2-metoden och 800-metoden, men är i grunden journalist och programledare.

– Min första bok om 5:2-metoden skrev jag efter att jag själv diagnosticerats med prediabetes. Jag ville inte ta medicin, jag ville bota mig själv med mat. Jag började experimentera med kosten och hittade en metod som fick mina blodsockervärden att sjunka. Det är den kosthållningen, periodisk fasta, som jag alltid beskriver i mina böcker, har Mosley tidigare berättat för MåBra.

Tareq Taylor

Tareq Taylor i "Lyckomaten".

Tareq Taylor. Foto: TT

Tareq ser du snart i ”Stjärnorna på slottet” där han gör det han är bäst på: Lagar fantastisk mat. Kanske såg du honom nyligen i ”Lyckomaten” i SVT? Han driver restaurang och matstudion Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Maten é klar i Lund, samt är författare till flertalet kokböcker.

Mai-Lis Hellénius

Professor Mai-Lis Hellénius.

Professor Mai-Lis Hellénius. Foto: Karolinska Institutet

Mai-Lis Hellénius är professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har bland annat skrivit boken ”Livsviktigt”, med sina bästa tips för ett långt och friskt liv. Hon ställer ofta upp i intervjuer kring hälsa och brinner extra mycket för att vi ska få in mer vardagsmotion i livet.

– Jag är inte ute efter att synas själv, utan det handlar om att vara en budbärare för den kunskap som vi måste föra ut från forskarsamhället, säger hon.

Jacob Gudiol

Jacob Gudiol på Tyngre.

Jacob Gudiol. Foto: @tyngre/instagram

Jacob är en legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) och har en masterexamen i idrottslära  med inriktning idrottsmedicin. Han har gett ut två böcker, en om träning och en om kost, och har tidigare skrivit för Svenska Dagbladet, Metro och BODY Magazine. Han skriver för tillfället på tyngre.se samt gör poddarna Tyngre träningssnack och Tyngre rubriker där han pratar om trender och händelser i hälsovärlden.

Han har blivit lite av en ”Mythbuster” kring just hälsomyter, och slår ofta hål på ”sanningar” som inte har tillräckligt med belägg.

Agnes Wold

Agnes Wold. Foto: TT

Agnes Wold. Foto: TT

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Vi har ofta sett henne slå hål på väl stadgade myter som att man måste städa varje vecka, att homeopati kan göra dig frisk och att barn inte ska utsättas för bakterier.

Hon har bland annat sagt att ett glas vin under en graviditet inte är hela världen, något hon fick mycket kritik för.

– Man har gjort stora metaanalyser där man har frågat mammor vad de har druckit och sedan gjort studier på barnens IQ, beteende och skolgång. Även en ny engelsk studie visar att ingenting tyder på att ett glas då och då ger någon som helst negativ effekt på barnen, säger Agnes Wold på telefon i programmet ”Gomorron Sverige” 2016.

Sanna Ehdin

Sanna Ehdin

Sanna Ehdin, grundare till Dr Sanna. Foto: TT

Agnes Wold har också gett den här profilen påhopp för sina produkter. Sanna Ehdin har nämligen ett veganskt och ekologiskt hudvårdsmärke, Dr Sannas. I utbudet har det funnits till exempel kurer mot sköldkörtelbesvär, förkylning och magproblem, skriver Expressen.

Men Sanna har en bakgrund som forskare inom immunologi, och har sedan 1990-talet studeras alternativmedicin. Hon uttalar sig ofta kritiskt till traditionell västerländsk medicin.

Jonas Colting

Jonas Colting ogillar veganism.

Jonas Colting.

Jonas Colting har blivit ett stort namn hos folk som förespråkar stenålderskost och barfotalöpning. Han är triatlet, författare och hälsodebattör. Han har uttalat sig starkt emot socker och snabba kolhydrater i kosten – och han är heller inget fan av veganism – något han nyligen uttryckte starkt på sin Intsagram:

– Allt med veganismen är i grunden absurt, orimligt, konstigt och verklighetsoförankrat. Och som med allt annat som är helt orimligt så kan man bara sälja in det och skapa anhängare via propaganda, lögner och hot. Inte helt olikt andra totalitära åsiktsbärare, kulter, sekter eller religioner. Och DET är vad veganismen liknar; en kult!

Anders Hansen

Anders Hansen.

Anders Hansen i ”Din hjärna”.

Anders Hansen har blivit ett stort namn de senaste åren, inte minst för sina kloka ord kring träning och hur viktigt det är för både den mentala och fysiska hälsan. Han är överläkare i psykiatri, var en av årets sommarpratare och släppte nyligen den omtalade boken ”Hjärnstark”. Han var dessutom en av årets sommarpratare i P1.

Han fick år 2017 Stora Hälsopriset som årets författare. Han tilldelades 2018 års Mensapris, 2019 års Stora Hälsopriset och Psykiatrifondens stora pris 2019 för att ha motverkat fördomar om psykisk ohälsa. Han har varit medicinsk expert i TV4:s ”Vardagspuls”, ”Malou efter 10” och medverkat i SVT:s ”Nobelstudion”, ”Agenda” och ”Vetenskapens värld”, samt varit programledare för ”Din Hjärna”.

Källa: Livsmedelsföretagens undersökning om kost och hälsa 2019. Foto: TT

Läs mer:

Anders Hansen: 5 sätt din hjärna boostas av träning

Agnes Wold: Prylar du behöver – och INTE behöver – när du blir förälder

Mosley om nya supermetoden: ”Särskilt bra mot farliga bukfettet”

Utvald läsning