Mördarbakterierna i ditt hem – här gömmer de sig!

Kvinna bortar tänderna över handfatet.

MRSA (Meticillinresistenta Staphylococcus aureus) kallas ofta för mördarbakterier. Så länge vi är friska är de ganska harmlösa. Men när vårt immunförsvar är nedsatt och vi redan är sjuka, kan de bli aggressiva och orsaka allt från hudinfektioner, halsfluss och svinkoppor till  sepsis (blodförgiftning).

MRSA är resistenta mot vissa antibiotika och därför svåra att behandla. Bakterierna smittar genom kontakt människor emellan. De kan ta sig in i kroppen via eksem eller småsår och ligga vilande i hud eller slemhinnor, för att sedan blossa upp och i värsta fall göra oss sjuka – många år efter att vi blivit smittade.

Rekordmånga smittade i Sverige

Bakterierna är relativt ovanliga i Sverige, åtminstone om man jämför med situationen i många andra länder. Tidigare florerade MRSA mest på sjukhus och vårdhem men i takt med att de blivit resistenta mot antibiotika, har de också spritt sig ut i samhället – bland annat till institutioner, fängelser och våra hem. Enligt Folkhälsomyndigheten var 2018 ett rekordår för antalet smittade av mördarbakterier i Sverige.

Så smittar MRSA

Främst överförs bakterierna via händer, till exempel när vårdpersonal rör en patient eller när någon smittad kommer i nära kontakt med en annan person. Det kan också smitta genom hudkontakt via kontaktsporter som brottning. Kläder kan också föra smittan vidare. En ovanligare smittväg är grisar. De kan vara bärare av MRSA och föra den vidare till människa. Det är dock ovanligt i Sverige.

Även våra hem kan sprida MRSA mellan olika familjemedlemmar och besökare. I en ny studie har amerikanska forskare studerat var i hemmen mördarbakterierna trivs bäst och hur vi skyddar oss mot att bli sjuka av dem. Här hittade man mest bakterier:

  • Handfat i badrummet
  • Bordsytor och diskbänkar
  • Kylskåpens handtag
  • Fjärrkontroller
  • Datorers tangentbord
  • Sänglinne
  • Badlakan och handdukar

Forskarna menar att bakterierna kan leva på dessa ytor i månader.

Det här ska du göra för att inte bli sjuk

Att hålla hemmet bakteriefritt är mer eller mindre omöjligt men man kan minimera risken att bli sjuk av dem. Bästa sättet är att hålla hemmet rent och städat (och inte glömma bort att torka av fjärrkontrollen och tangentbordet!). Man bör också tänka på att tvätta händerna ofta och inte dela rakhyvel, tandborste och handduk med andra.

Enligt forskarna är det bättre att duscha än att bada eftersom bakterierna kan  husera på badkarets yta. Har man husdjur ska man även se till att det får ett bad. Husdjur kan smittas av MRSA av människor och föra det vidare till husse och matte.

Foto: TT

Läs mer: 

Forskare: Så länge ska du egentligen tvätta händerna

Män med skägg bär fler bakterier än hundar

Så städar du ditt hem – på 20 minuter