Mitt barn har diabetes typ 1: Här är 10 saker jag vill att du ska veta!

Diabetes barn
Theo fick diabetes som ett-åring: ”Oron finns hela tiden”
Slå på ljud

Under november är det diabetes awarness month, där vi i Sverige bland annat uppmärksammar sjukdomen via Diabetesgalan. Fortfarande är kunskapen om sjukdomen låg, något som kan straffa både den som är sjuk och dess anhöriga – särskilt när det gäller barndiabetes.

Vi har pratat med föräldrar till barn som drabbats. Här är de vanligaste fördomar och kunskapsluckor de möter:

1. Mitt barn behöver inte specialkost. En person med diabetes typ 1 kan äta vad som helst. Men en väl balanserad kost är, precis som för vem som helst, det bästa.

2. Nej, jag har inte givit mitt barn för mycket socker! För mycket socker kan inte orsaka diabetes typ 1.

3. Men socker är viktigare för oss än andra: Socker kan, tvärtemot vad många tror, vara det som räddar livet på en person med diabetes typ 1.

4. Det är inte mitt, eller mitt barns fel! Det finns ingenting man som förälder hade kunnat göra annorlunda för att förhindra sjukdomen.

5. Din hänsyn kan rädda liv. Vinterkräksjuka kan utvecklas till ett livshotande tillstånd för en person med diabetes typ 1.

6. Lösningen finns INTE i kosten! Om diabetes typ 1 kunde botas med hjälp av olika dieter skulle det tillämpas som behandling av sjukvården. Till exempel kan LCHF-kost vara direkt livsfarligt för ett barn med diabetes typ 1.

7. Det tär och sliter på barnet. Diabetes typ 1 kräver behandling dygnet runt.

8. Våra barn är sjuka resten av livet. Diabetes typ 1 växer inte bort.

9. Våra barn är olika. Sjukdomen är olika. Diabetes typ 1 är en individuell sjukdom, med individuell behandling, i ständig förändring dessutom.

10. Kunskap, hänsyn och respekt. Sjukdomen tar aldrig semester, eller sovmorgon. Tänk dig att lägga minst 5 timmar om dagen för att övervaka ditt barns hälsa. Det tar på krafterna. Tack för att du förstår det!

Källa: Elisabeth Egerblom – förälder, diabetes.se och diabeteshandboken.se

Läs mer om livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes här:

Dante har diabetes typ 1: ”Han har blivit stucken 30 660 gånger – i morgon blir det 15 till”

Fler än 7 500 svenska barn och unga har typ 1-diabetes. Varje år insjuknar cirka 900 barn i sjukdomen. En sjukdom som inte att bota och tär oerhört på både barnet och anhöriga.

Här berättar Elisabeth Egerblom, mamma till nioåriga Dante, om den allvarliga vardagen som förälder till ett diabetessjukt barn.

Läs mer!

Utvald läsning