FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Missförstådd kvinnosjukdom ges ofta fel behandling

01 mar, 2017 
Lipödem drabbar många kvinnor.
Lipödem är en sjukdom som nästan bara drabbar kvinnor och som ofta möter fördomar i svenska vården. Så här vet du om du är drabbad och så kan du få hjälp.
Annons

Lipödem är en sjukdom som nästan uteslutande drabbar kvinnor. Det är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade. När man får det växer fettcellerna och blir lite bubbliga, framförallt kring lår, höfter och rumpa. Personen som drabbas går upp kraftigt i vikt på kort tid.

I Sverige förväxlas lipödem ofta med fetma, vilket gör att många som söker behandling får rådet att gå ner i vikt – trots att lipödem skiljer sig på många sätt från frisk fettvävnad vilket gör det mycket svårare att ”banta” bort. Det har lett till att många utvecklat ätstörningar eller fått onödiga magsäcksoperationer.

För kvinnor som drabbas kan det också vara svårt att få förståelse från anhöriga, utan man möts ofta av fördomar som är fetmarelaterade.

Läs också: Ofta svullen och problem med envist fett? Det kan vara lipödem

Det har hänt att svenska läkare har nekat drabbade vård med anledningen ”lipödem är ingen sjukdom” – trots att den sjuka vävnaden ofta smärtar, fysisk aktivitet blir svårare och det till och med kan göra att man inte kan utföra sitt dagliga arbete. Det skriver miljöpartisterna Susanne Nordling och Karin Michal på Dagens Medicins debattsida.

Annons

I många andra länder, och i vissa landsting i Sverige, erbjuds operation, vilket kan hjälpa. Men inte i exempelvis Stockholms län, vilket har lett till att flera kvinnor åkt till bland annat Tyskland för att operera sig. Nu har Miljöpartiet lagt fram en motion för att försöka få Stocholm att se sjukdomen för vad den är: En kvinnosjukdom som GÅR att behandla.

Ella Bohlin, KD, landstingsråd med ansvar för kvinnosjukvård i Stockholms läns landsting har svarat på MP:s kritik här.

Diagnosen är föga känd, sjuk­domen nämns inte i Vårdguiden och några riktlinjer från Social­styrelsen finns inte än. Den bästa hjälp som finns att få är genom Ödemförbundets utförliga information.

 

Här är vanliga symptom på lipödem enligt Ödemförbundet:

  • Överkroppen är oftast smalare än underkroppen
  • Bubblig, gropig, mjuk fettvävnad (celluliter)
  • Vid palpation finner man små, hårda fettkulor under huden, som känns som riskorn eller frysta ärtor (alla stadier).
  • Fötterna och händerna är smala
  • Kall hud i drabbade områden på grund av dålig blodcirkulation i fettvävnaden
  • Ofta smärta till svår smärta vid minsta tryck
  • Lätt att få blåmärken
  • Ökad svullnad under dagen
  • Lipödem försvinner inte med bantning eller träning. Lipödemområdena kan bli mindre med diet och träning, men den oproportionerliga kroppen kommer alltid att vara kvar och de kvarvarande fettcellerna kommer alltid att vara lipödemceller.
  • Lymfscintigrafin är normal vid diagnosen lipödem och behöver därför inte göras. Vid långt utvecklat lipödem kan sekundär störning av lymfsystemet märkas vid lymfscintigrafin, (p.g.a. förträngning av lymfkärl som därmed läcker).

Behandling av lipödem:

  • Fettsugningsingrepp har dokumenterat kunnat hjälpa mot smärtan.
  • En alternativ behandling är kompressionsbehandlingar som utförs av lymfterapeuter.
  • Att bära kompressionskläder kan hjälpa.
  • Aktivera lymfsystemet genom bland annat djupandningsövningar och självlymfdränage.
  • Fysisk aktivitet är bra – så länge man vet hur man aktiverar lymfsystemet först. Hård träning ökar nämligen vätskan i vävnaderna vilket kan öka smärtan.
  • Doktor Karen Herbst, endokrinolog och docent vid University of Arizona har upptäckt att det kan bildas en inflammation i fettvävnaden hos personer led lipödem efter att de ätit vissa saker. Hon rekommenderar att undvika rött kött, gluten, mejeriprodukter och processad mat.
  • I vissa landsting kan man få låna hem en apparat – lymfapressbehandling med manschett – för egenvård vid lipödem. Kolla med ditt landsting!

Källa: Svenska Ödemförbundet, Dagens medicin

Foto: Thinkstock

Jennys övervikt berodde på lipödem – nu vill hon sprida kunskap

lipodem

Läs mer: Jennys övervikt berodde på lipödem

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons