SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Minska stressnivåerna – och 7 andra fördelar med en kalldusch

18 dec, 2018 
Duscha kallt fördelar
En kall dusch kan öka din prestation, ditt inre lugn och hjälpa mot smärta. Kylan har också positiva effekter på depression, ämnesomsättning och immunförsvar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så här års kanske man inte är så sugen på en kall dusch, eller kalla bad heller för den delen. Men det finns många fördelar med att vrida ner kranen en stund. Kolla bara in listan nedan – och ta ett djupt andetag.

8 anledningar att duscha kallt!

Du blir piggare

När man blir kall reagerar du på chocken genom att andas djupare, vilket ökar syreupptagningen. Hjärtat slår fortare och blodflödet ökar i kroppen. Alla dessa reaktioner gör att vi piggnar till.

Finare hår och hy

Kallt vatten drar ihop huden så att den upplevs som fastare och tightare, och när porerna drar ihop sig blir det också svårare för orenheter att få fäste. Varmt vatten torkar dessutom ut huden mer än kallt vatten, så är du en torris kan det vara ett tips att sänka temperaturen. En kall dusch hjälper också till att stänga fjällen på håret vilket gör det glansigare.

Immunförsvaret stärks

Kylan får kroppen att tillkalla förstärkning och immunförsvaret boostas.

Annons

Högre stresströskel och bättre humör

Den plötsliga kylan får oss att utsöndra endorfin, vilket sänker våra stressnivåer. Att uthärda det kalla vattnet tränar dessutom både disciplin och viljestyrka. I en forskningsstudie visade det sig att försökspersonerna som duschat kallt hade färre frånvarodagar på jobbet. Forskarna trodde att det delvis berodde på en ökad förmåga att bita ihop.

Förbättrad blodcirkulation och sänkt blodtryck

När det kalla vattnet kyler ner kroppen får blodcirkulationen och syresättningen en rejäl skjuts. Blodet fördelas från huden till dina inre organ för att hålla dem varma – kroppen värmer upp sig själv inifrån helt enkelt. Bättre cirkulation kan också bidra till sänkt blodtryck.

Lindrar depression och smärta

Forskning visar att temperaturskiften aktiverar nervsystemet som skickar ut signaler om att frisätta hormoner som har lindrande effekt på depressiva symptom. En annan förklaring är att kylan framkallar fysisk kroppsstress. Och kroppen klarar inte att vara stressad på flera sätt samtidigt. Så när den tar hand om kroppsstressen dämpas den psykiska stressen, tror forskarna. Samma processer gör att kallt vatten också har visat positiva effekter på smärtlindring.

Bättre ämnesomsättning

Kylan får kroppen att dels jobba hårdare och dels aktivera det bruna, hälsosamma fettet, vilket har positiva effekter på din ämnesomsättning.

Det är bra för miljön

Ju kallare temperatur, desto kortare duschar. Alltså sparar du både vatten och värmekostnader.

Källor: Medical Daily, University of Virginia. Bildkälla: IBL

Läs mer:

Trött, stressad eller deppig? Ta ett kallt bad

Heta bad kan vara mer effektivt mot depression än träning

Annons