Så många miljoner kvalster och bakterier innehåller din kudde

kvinna på toalett/ kvinna sover
Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen är
0:48

Efter reklamen: Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen är

(0:48)

Slå på ljud

Kudden du sover på är allt annat än en fridfull plats att vila huvudet på. I och runt din huvudkudde huserar nämligen ett flertal, otrevliga kryp som du inte har en aning om. Anledningen till detta är att den mörka, fuktiga miljön är helt optimal för de små djuren att föröka sig. Dessutom finns det gott om föda.

Hem åt miljontals kvalster

Din kropp avsöndrar omkring 15 miljoner hudceller och det räcker med ett par gram hudflagor för att mata flera miljoner kvalster nattetid. Det pågår alltså en festmåltid utan dess like varje natt i ditt sovrum. Kvalster i sig är dock inte farliga men de kan ge upphov till allergi. Betydligt allvarligare är däremot de bakterier och svampar som också trivs här.

Bakterierna och svamparna kan orsaka allergier och förkylningssymtom så av den anledningen är det viktig att vara noga med hygienen och rutinerna kring tvätt och byte av örngott. En undersökning visade att ett otvättat örngott innehöll fler bakterier en din toalettsits. 16 sorters svampar hittades i ett otvättat örngott och det är nu det börjar bli skadligt för hälsan

Så ofta bör man tvätta huvudkudden

5 äckliga saker som kan hända om du inte byter sängkläder ofta

För att råda bot på problemen och undvika kvalsterallergier och ohälsosamma sovmiljöer bör man tvätta örngott en gång i veckan i 60 grader. Själva kudden kan med fördel tvättas två till tre gånger om året. Navänder man ett kuddskydd håller kudden sig fräch längre och behöver inte tvättas fullt lika ofta.

Har kudden börkat gulna och innehållet klumpa ihop sig? Ja, då är det ett tecken på att den gjort sitt och bör kastas.

Tvättråd för kuddar

1. Följ tvättråden och tvätta gärna kuddarna två och två.

2. Tvätta i 60 grader eller mer för att få död på kvalster och bakterier.

3. Torktumla kuddarna tillsammans med tennisbollar i strumpor. Pausa maskinen ett par gånger under tiden för att "lufta" kuddarna med händerna.

4. Se till att kudden är helt torr när du är klar. Annars finns det risk för mögel i stoppningen.

Källa: Leva & Bo, Business Insider

Utvald läsning