SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Miljökemisten: 5 saker du bör ta bort från ditt hem omgående!

05 dec, 2016 
Bella Beiron
Vi är mer utsatta för kemikalier än vad vi tror - men det går att få bukt på de värsta bovarna! Här tipsar experten om hur du får ett giftfritt hem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi är mer utsatta för kemikalier än vad vi tror, speciellt under vintern när vi vistas extra mycket inomhus. Kemikalierna finns överallt, på väggarna, i möblerna, i köksverktygen och i våra hudprodukter – och värst av allt är att många av dem innehåller både hormonstörande, cancer-  och allergiframkallande ämnen.

Det kan tyckas låta hopplöst, men det går att göra skillnad – med snabbt och enkelt! Här tipsar Jenny Elfving, miljökemist och expertrådgivare på Intersolia, hur du får ett giftfritt hem!

1. Rensa bort all plast

– Jag själv är en ”plastbantare”. Med det menas att jag har ersatt de flesta plastprodukterna i mitt hem mot glas, trä och metall. Plast innehåller ofta ftalater som gör att plasten inte ska torka och spricka. Ftalater är hormonstörande och kan även vara allergiframkallande, säger Jenny Elfving och uppmanar oss att rensa bort onödig plast:

– Ditt första uppdrag är att köpa en glasmatlåda istället för plast. På så sätt undviker du att få i dig farliga kemikalier via din mat. Det finns regelverk för vad plaster får innehålla men då vi sällan vet vart den är tillverkad kan det vara svårt att veta vad den innehåller – så det enklaste är att helt enkelt begränsa plasterna i hemmet, tipsar hon.

Rensa bort: Dina plastprodukter, speciellt PVC-plast.

köksverktyg

Läs även: Plastkemikalie kan öka risken för diabetes

2. Rensa sovrummet från elektronik

Jenny Elfving har inte elektronik i samma rum som hon sover:

Annons

– De innehåller ofta flamskyddsmedel som är skadligt för oss människor och kan påverka bland annat sköldkörteln som bildar våra hormoner. Flamskydd finns i all elektronik och är en säkerhetsåtgärd för att plasten inte ska självantända men återfinns även i textilier som gardiner och möbeltyger. Partiklarna från flamskyddet sprids i hemmet och samlas gärna i dammråttorna, säger hon.

Hon tipsar också om att använda moppen ofta.

– Det är precis lika viktigt att våttorka som det är att dammsuga – för det är först då man får med alla partiklarna!

Undvik att sova i samma rum som du har elektronik. Det gäller både tv-apparater och datorer.

mobil vid sängen

Läs även: Så undviker du stressade ”datorögon”

3. Välj bort skönhetsprodukter med konserveringsmedel

Var noga med vilka hud-, hårvårds- och kosmetikaprodukter du köper! Allt som du smörjer din kropp med kommer den att absorbera – och många skönhetkrämer innehåller farliga parabener. Parabener är ett samlingsnamn för flera olika konserveringsmedel som används för att förhindra bakterier från att bildas i krämerna, men några parabener misstänks vara hormonstörande, tipsar Jenny,

Annons

– Det finns många produkter som inte innehåller hormonstörande ämnen, vilket du kan läsa på innehållsförteckningen. Om du inte brukar läsa på baksidan av produkterna kan du välja en kräm som är märkt med ”fri från parabener”. Det är ganska många märken idag som skyltar med det, säger hon.

Finns i: Skönhetsprodukter som innehåller parabener, exempelvis hudkrämer, schampo och balsam eller smink.

hudkräm

Läs även: Allergisk eller känslig mot dofter? Här är produkterna för dig!

4. Undvik allt som doftar citrus

– Köp inte produkter som innehåller Limonene. Limonene ett kemiskt ämne som finns naturligt i citrusfrukter och som tillsätts i exempelvis citrusdoftande rengöringsprodukter, schampon, tvålar och doftljus. Det är ett ämne som ombildas till formaldehyd i kontakt med syre, och formaldehyd är både allergi- och cancerframkallande, säger Jenny Elfving.

Annons

Hon brukar själv läsa på innehållsförteckningen för att undvika ämnet. Om man tycker att det är krångligt ska man välja produkter som är miljömärkta, det kan vara Svanen eller EU-blomman. Deras kriterier är framtagna ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall.

Finns i: Många citrusdoftande produkter som inte är miljömärkta, till exempel rengöringsprodukter, schampon, tvålar och doftljus.

städa

Läs mer: Ämnet som gör ditt doftljus giftigt

5. Köp inte luktfria träningskläder

– Jag köper aldrig någon produkt som utgör sig för att vara antibakteriella eller luktfria, exempelvis träningskläder eller skor. För att varorna ska kunna vara det måste de innehålla något som är bakteriedödande – ofta silverjoner. Silverjoner är främst giftiga för vattenmiljön och frigörs när vi tvättar våra kläder. Det kan ta upp emot 10 tvättar innan silverjonerna tvättats ut ur ett plagg. Men bara för att kemikalierna inte längre finns kvar i tyget betyder det inte att dem är borta – nej, de transporteras med vattnet från tvättmaskinen och lever kvar i miljön i flera år och är mycket giftiga för vattenmiljön och jämställs ibland med kvicksilver.

Annons

– Bakterier finns överallt och är en del av oss människor. De lever på vår hud och bildar en skyddande barriär. Visst kan det kännas lockande med doftfria skor, men vi klarar oss lika bra utan. Bättre att lufta skorna än att vi vandrar runt med farliga kemikalier på kroppen som sedan frigörs i våra vattendrag.

Marknadsförs som antibakteriella eller luktfria produkter, exempelvis träningskläder och skor men också kylskåp och sängmadrasser.

träning

Läs också: 5 vanliga hälsovanor – som kan vara helt onödiga

Annons