Så här många blir svårt sjuka av corona – resten får milda symtom

Kvinna på sjukhus.

Det pratas mycket om hur många som intensivvårdas för covid-19 i Sverige. Likaså hur många som avlidit till följd av coronaviruset.

Hur många har blivit friska från corona?

Men det pratas desto mindre om hur många personer som faktiskt blivit friska. Det kan till viss bero på att Sverige inte för något officiell statistik på detta.

MåBra har tidigare varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten angående antalet friskförklarade från corona i Sverige, och fick då följande svar från Sara Rörbecker, pressekreterare:

– Sverige hör till ett av många länder som inte från nationell nivå följer eller rapporterar tillfrisknande – det görs inte för någon av infektionssjukdomarna – och därför blir de uppgifter som cirkulerar om det missvisande.

Hur många blir svårt sjuka av corona?

För även om många runt om i världen – och även här i Sverige – har blivit väldigt sjuka och avlidit till följd av coronarviruset så får de allra flesta en mild sjukdom – och blir därmed inte särskilt sjuka av covid-19.

I WHO:s stora sammanställning över coronautbrottet i Kina, där man analyserat data från nästan 56 000 bekräftade fall av covid-19, såg man att 80 procent av de sjuka fick lindriga till måttliga symtom. Ungefär 2 av 10 fick allvarliga till kritiska symtom.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

”De allra flesta som har smittats, blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Majoriteten av de som smittats blir friska, förutom en mycket liten andel personer som kan bli allvarligt sjuka, varav de flesta tillhör någon riskgrupp”.

Niklas Arnberg, professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, i Umeå, säger till Expressen:

– Det vanligaste är att det blir något emellan en vanlig förkylning och en säsongsinfluensa.

Foto: TT

LÄS MER:

Kan man vara smittad av coronaviruset även utan feber?

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Anders Hansen om corona: Ryktesspridning kan skapa stark ångest

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning