Förändra så lite som möjligt: 10 mikrovanor som ger bättre hälsa

mikrovanor som kan ge bättre hälsa
7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl
1:41

Efter reklamen: 7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl

(1:41)

Slå på ljud

Nej, motivationen är inte alltid på topp. Att göra stora, drastiska förändringar när det gäller hälsan – lägga om kosten totalt eller signa upp sig på ett maratonlopp till exempel – kan därför vara knepigt.

Många försöker ändå en dag när motivationen är på topp, för att kanske misslyckas en dag då motivationen helt enkelt inte infann sig.

Men om man väljer att göra små, små förändringar. Ta små steg i rätt riktning mot den förändring man vill göra. Blir det lättare då?

5 saker du ska göra på morgonen – för att vara gladare hela dagen

Gör vi små förändringar kan vi lättare lyckas

Om vi ska tro samhällsvetaren och författaren BJ Fogg, som skrivit Mikrovanor – De minimala förändringarna som ger maximala resultat, så är det absolut så.

Han menar att om vi gör små, små förändringar så kommer vi att lyckas med vår förändring hela tiden. Och att det i sin tur, känslan av att lyckas, kommer att göra oss motiverade att fortsätta.

Ännu större blir chansen att lyckas om man knyter sin nya vana till en vana man redan har förankrat. Att fortsätta bygga på en rutin. Till exempel att varje gång du druckit kaffe tar du tre djupa andetag när du ställer din tomma mugg i disken.

Då kopplar du en nya vana till något du ändå gör, och kommer på så sätt lättare ihåg att göra den.

Läkaren: Reflektera och koppla dina vanor till bra känslor

Läkaren och författaren Anders Rosengren håller med om att det kan vara bra att knyta små, nya vanor till redan existerande.

– Jag brukar själv föredra att inte prata så mycket om stora livsstilsförändringar, för det blir ofta de här radikala förändringarna som vi inte kan hålla fast vid, säger han i SR-podden Kropp & Själ.

Han tycker att vi istället ska lägga mer tid på att reflektera över vilka små saker vi kan förändra för att må bättre. Han säger också att han tror det kan vara bra att koppla sina mikrovanor till känslor.

Läkaren: Så skapar du nya vanor med Livsstilsverktyget

– Jag tror framför allt att vi har gjort det för lite lustfyllt. Det är något jag vill framhålla, att hälsa ska ju inte handla så mycket om en uppoffring utan mer att man fokuserar på ”hur kan jag må bra i stunden” och leva på ett sätt så jag faktiskt också tar hand om kroppen på sikt.

10 mikrovanor du kan börja med för bättre hälsa

Små, små förändringar kan göra stor skillnad i längden. Genom att byta ut något onyttigt du äter mot något näringsrikt kan du till exempel både spara kalorier (om du behöver det) och ge kroppen nödvändiga vitaminer som den mår bra av.

Att göra någon lite rörelse varje dag är betydligt bättre än ingenting. Tanken är att du ska känna att du gjort någonting istället för ingenting. Här är exempel på några små saker man kan börja med. Men du vet förstås bäst själv vad just du kan behöva lite mer, eller mindre av.

kvinna har börjat med en mikrovana
  1. Drick ett glas vatten före kaffet på morgonen.
  2. Gör 1–3 armhävningar efter att du borstat tänderna.
  3. Titta inte på mobilen förrän du har gjort din morgontoalett.
  4. Gör två benböj varje gång du kommer innanför dörren hemma.
  5. Ät en frukt direkt efter arbetsdagens slut.
  6. Fyll halva tallriken på middagen med grönsaker.
  7. Blunda och ta tre riktigt djupa och långa andetag efter att du plockat undan efter middagen.
  8. Tänk på en sak du är tacksam över det första du gör när du vaknar varje morgon.
  9. Varje gång du slår på tv:n – ställ dig på ett ben och öva på balans en stund. (Lägg en kudde under foten du står på om det är för lätt.)
  10. Ta en kort promenad varje lunch, direkt efter att du ätit.

Källa: SR Kropp & Själ

Utvald läsning