SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Michael Mosleys 5 bästa tips för ett starkt immunförsvar

14 jul, 2020 
5:2-grundaren är aktuell med en bok om coronaviruset SARS-CoV-2 – där han bland annat ger sina bästa tips för att minska risken att bli sjuk i covid-19 genom att maxa sitt immunförsvar. Det finns nämligen fem grundpelare för den som vill hålla sig frisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Den 63-årige vetenskapsjournalisten Michael Mosley är kanske mest känd som skaparen av den populära 5:2-dieten. Nu är han dock aktuell med en ny bok – på temat coronavirus.

Det var i februari i år han började skriva på boken Covid-19: Vad du behöver veta om coronaviruset, där han beskriver pandemin som den störta medicinska händelsen under hans livstid.

Som vi tidigare berättat om insjuknade två av hans söner i covid-19 tidigare i år, och Michael och hans fru Clare var oroliga över att de själva skulle blivit utsatta för smitta av den ena av sönerna. Båda höll sig dock friska – något Mosley nu tackar sitt starka immunförsvar för.

”Det bästa sättet att skydda dig och din familj från att smittas är att tvätta händerna regelbundet och social distansering”, skriver han i boken.

Men han tror att vi fortfarande har det svåraste framför oss, och hänvisar till Spanska sjukan 1918 där den första vågen av svår, men ingenting jämfört med andra vågen.

Annons

Därför, menar han, är det viktigt att man gör vad man kan för att stärka sitt immunförsvar, tills det finns ett fungerande vaccin.

Vikten

Han säger att åldrandet gör immunförsvaret mindre effektivt, men att livstilen kan hålla det i form ändå – om man gör smarta val. Till exempel är vikten en stor faktor, och övervikt har visat sig öka risken för att hamna i respiratorvård vid covid-19 och även risken att dö i sjukdomen.

Fetma försämrar dessutom lungfuktionen och immunförsvarets effektivitet.

”Ett stort midjemått går ofta hand i hand med förhöjda blodsockervärden. Människor med typ 2 diabetes och prediabetes har större risk att drabbas av infektioner”, skriver han.

Sömnen

Förutom att hålla vikten och blodsockret i schack, exempelvis genom periodisk fasta, är det viktigt att få tillräckligt med sömn. ”Sover du mindre än sex timmar per natt löper du fyra gånger högre risk att få en vanlig förkylning.”

Annons

Att inte få tillräckligt med sömn kan öka risken för virus och bakterier. Forskning har visat att när vi inte får tillräckligt med sömn minskar tillverkningen av det viktiga proteinet cytokiner. Cytokiner är infektionsbekämpande och hjälper till att försvara dig mot olika sjukdomar. Just cytokiner tillverkas enbart när du sover och är därför helt beroende av att din sömn fungerar som den ska.

Studier har också visat att vuxna som sover mindre än fem timmar per natt oftare sjukanmäler sig än personer som sover mellan sju till åtta timmar, vilket är det optimala antalet sömntimmar för en vuxen person.

Motionen

Michael Mosley skriver också att den fysiska aktiviteten har stor betydelse för immunförsvaret, något det finns gott om forskning som stöder.

Exempelvis visade en studie från 2019 att löpning minskar risken för förtida död med 27 procent jämfört med de som inte rör på sig. Siffran gäller både kvinnor och män. Vad gäller risken att dö i hjärt-kärlsjukdom minskade risken med så mycket som 30 procent, medan risken att dö i cancer kunde reduceras med 24 procent. Löpning stärker dessutom immunförsvaret.

Annons

Stressen

Långvarig stress har visat sig medföra mängder av nackdelar på hälsan, och även för immunsystemet. Stress påverkar nämligen de vita blodkropparna negativt och gör dem sämre på att bekämpa infektioner, vilket gör dig mer känslig och ökar risken för att du blir sjuk.

Stress gör även att kroppen producerar mer av stresshormonet kortisol, som kan ge extra kraft till inflammationer i kroppen.

Att bara ha oroliga tankar, utan att du stressar fysiskt, kan försvaga ditt immunsvar på så lite som 30 minuter. Det skriver WebMD, den amerikanska motsvarigheten till svenska vårdguiden 1177. Konstant stress drar ner immunsystemet ytterligare och gör det svårare att stå emot exempelvis influensa, herpes, bältros och andra typer av virus

Kosten

Mosley är ett stort fan av medelhavskost, något har skriver om i en annan ny bok som kommer ut i höst under namnet Mosleys sömnskola. Där skriver han bland annat om hur medelhavsdieten kan boosta din sömn.

Annons

Medelhavskost är rik på fibrer, fleromättat fett, fet fisk, nötter och grönsaker. Då man äter väldigt lite processat kött och sockerrika produkter.

På senare år har flera studier kommit fram till att medelhavskost inte bara är bra för hjärt- kärlhälsan, minskar risken för diabetes typ 2 och vissa cancerformer – utan även leder till bättre sömn, vilket gynnar immunförsvaret. Bland annat har en studie vid Cornell University i New York visat att personer som äter måltider som innehåller mycket mättat fett, kolhydrater och socker sover lättare än personer som äter mat som innehåller mycket fibrer och protein – som i medelhavskost.

Källor: Portnews, WebMD, Prevention Foto: TT

Läs mer:

Michael Mosley: Minska risken för svår corona – med rätt kost

Michael Mosley: 4 enkla övningar som visar din livslängd

Michael Mosley: Så skyddar du dig mot virus på resan

Annons