Artikeln innehåller reklamlänkar

Michael Mosley: Minska risken för svår corona – med rätt kost

04 jun, 2020 
tomater, basilika, mozzarella och olivolja intill bild på man i 60-årsåldern
En hälsosam livsstil – och lägre vikt – kan minska risken för att få allvarligaste formen av corona, enligt MIchael Mosley.
Annons

Kan man minska risken för att drabbas svårt av covid-19 med hjälp av kost och träning? Ja, hävdar doktor Michael Mosley som själv lever som han lär.

Det handlar inte om att helt undvika coronasmitta – det går inte genom den här sortens livsstils-förändringar. Men man kan förbättra sitt immunförsvar och få bättre förutsättningar att klara sjukdomen om man skulle smittas, enligt Michael Mosley.

”Två av de största riskfaktorerna är ålder och kön, som du inte kan göra så mycket åt. Men du kan göra något åt bukfetma”, skriver han i The Daily Mail.

Vanligaste sjukdomarna hos de som dött i covid-19

Enligt Socialstyrelsens statistik från slutet av april var de vanligaste underliggande sjukdomarna hos personer som dött av covid-19:

  • Högt blodtryck – 79,6 procent
  • Hjärt- och kärlsjukdomar – 48,5 procent
  • Diabetes – 29 procent
  • Lungsjukdom – 14,6 procent

De tre vanligaste underliggande sjukdomarna är med andra ord livsstilssjukdomar. (Det är dock viktigt att skilja på typ 1 och typ 2 diabetes, där typ 1 inte har med livsstilen att göra.) Dessutom var 54 procent av de avlidna män. Michael Mosley tror att en anledning till att fler män än kvinnor blir svårt sjuka i covid-19 är att de i högre utsträckning lagrar fett i midjan, alltså lider av farlig bukfetma.  Ju mer överviktig du är, desto sämre blir också din lungkapacitet, dessutom fungerar immunförsvaret  sämre om du har för mycket fett på kroppen.

Annons

Därför anser Michael Mosley att en ändring av livsstilen, och viktnedgång, kan boosta förmågan att stå emot corona.

I hans ”hälsopaket” ingår också att öka antalet ”goda” bakterier i magen, att börja motionera regelbundet och se till att få ordentligt med sömn.

Så får du hälsosam livsstil med Mosleys bästa tips

  1. Börja med att tömma kylskåpet på frestande skräpmat och fyll det istället med färsk frukt, grönsaker, yoghurt och magert protein.
  2. Fyll på skafferiet med fullkornsprodukter för att få in ännu fler hälsoboostande näringsämnen.
  3. Ät medelhavskost.
  4. Se till att få in regelbunden rörelse i vardagen.

Det här är medelhavskost

När man pratar om medelhavskost handlar det inte om pasta och pizza, som man gärna vill tro. Utan det man ska äta är en diet baserad på fet fisk, grönsaker, olivolja, baljväxter, nötter – råvaror som är rika på vitaminer, fibrer, antioxidanter och nyttiga fetter.

Det finns mängder med studier som visar att sådan medelhavskost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes 2, cancer, depression och demens.

Dessutom har den en anti-inflammatorisk verkan. Enligt Michael Mosley tror många experter i dag att kronisk inflammation i kroppen kan vara en anledning till att vissa personer drabbas värre av covid-19.

Annons

Förra året skapade Michael Mosley en ny viktmetod som är baserad på medelhavskost och periodisk fasta Mosleymetoden : gå ner i vikt och förbättra din hälsa med enkelt trestegsprogram.  (länk till butik)

Källa: thedaiylmail.com, socialstyrelsen.se  Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Testa dr Mosleys nya metod: Tappa 5 kilo på 2 veckor

Eva-Lotta gick ner 20 kilo med antiinflammatorisk kost – och slapp värken

5 antiinflammatoriska drycker att starta dagen med

Annons