SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Michael Mosley: Min son fick corona - så undvek jag smittan

04 aug, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Michael Mosley
Michael Mosley och hans fru Clare lyckades hålla sig friska, trots att sonen Dan bar på corona-smittan under samma tak. Nu berättar han hur familjen gick till väga för att skydda sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Den 63-årige vetenskapsjournalisten och läkaren Michael Mosley är kanske mest känd som skaparen av den populära 5:2-dieten.

Men under de senaste månaderna har han ägnat sin tid helt åt att lära sig allt om Covid-19. Han har till och med hunnit skriva och ge ut boken ”COVID-19: What you need to know about the coronavirus and the race for the vaccine” mitt i rådande pandemi.

I den ger han tips på hur man skyddar sig mot sjukdomen. Tips som han själv tog till när hans 25-årige son Dan insjuknade i corona.

– Dan fick viruset i mars från Melbourne efter att ha delat en lägenhet med ett par läkare, berättar Mosley för Nine.com.

Lyckades hålla sig friska

Han berättar att sonen, som vanligtvis studerar i Australien var hemma hos Mosley och hans fru Clare Bailey när han blev sjuk. Han fick klassiska coronasymtom som hosta och feber några dagar efter att hans läkarkompisar ringt och sagt att de bar på viruset.

Annons

Som svenska och internationella experter tidigare konstaterat är hemmet den största smittspridaren. Att bo under samma tak gör det nästan omöjligt att klara sig ifrån viruset om en familjemedlem redan insjuknat. Men Mosley och hans fru lyckades hålla sig friska.

Stängde in sig på rummet

I mars visste man fortfarande inte mycket om sjukdomen, så Mosley gick in på regeringens webbplats och läste om restriktioner och självisolering. Dan höll sig på sitt rum, och varje gång han kom ut ur rummet skulle han alltid bära munskydd.

– Vi hade turen att han hade en separat toalett på rummet, så vi behövde inte dela badrum. Vi gav honom hans måltider på ett bricka utanför rummet och tog bort den med handskar på och tvättade porslinet separat, också bärandes handskar, berättar Mosley.

De uteslut helt fysisk kontakt. De bad Dan att hålla fönstren öppna så att sovrummet var väl luftat, eftersom viruset är känt för att spridas lättare i trånga utrymmen. Mosleys fru Clare, som också är läkare blev den som främst hjälpte Dan. Mosley förklarar att hon förmodligen skulle klara viruset bättre än honom själv då hon är yngre och kvinna, två saker som minskar risken, enligt Mosley.

Annons

Sonen tappade smaksinnet

Efter en vecka var Dan på benen igen, men hade fortfarande nedsatt smaksinne.

– Hans lukt och smak börjar komma tillbaka, vilket vi testade genom att få honom att äta en rå lök, säger Mosley till Nine.com

Lök-ätandet fångades på film av Mosley, vilken sedan delades på Clares Instagramprofil. Se videon nedan.

Tipsen som Michael Mosley ger i sin nya bok handlar främst om hur du boostar ditt immunsystem för att klara en Covid-19 infektion. Här listar vi Mosleys bästa tips för att skydda sig mot corona.

Foto: TT

LÄS MER: 

Michael Mosley: Minska risken för svår corona – med rätt kost

Michael Mosley: Så slutar du snarka – för gott

Michael Mosley: Så skyddar du dig mot virus på resan

Annons