Michael Mosleys 10 mantran för bättre hälsa

07 sep, 2020 
Michael Mosley Hälsomantran
Doktor Mosley har blivit mångas hälsoguru och ger gärna tips om allt ifrån sömn till matvanor. Här listar han sina 10 bästa hälsomantran!
Annons

1 Håll skräpmat borta

Håll all typ av skräpmat borta från ditt hem. Även från barnen, de behöver det inte heller.

2 Hitta supporters

Uppmuntran från nära och kära är superviktigt när du försöker gå ner i vikt och ändra vanor. Hitta vänner och familj som kan stötta dig på vägen.

3 Använd skärp

Använd samma skärp ofta. På så sätt ser du vad som händer med midjemåttet utan att du behöver ställa dig på vågen varje vecka. Om det blir tajt, gör något åt det. Ju förr du gör något åt det desto bättre.

4 Håll dig aktiv

Det är viktigt att behålla muskelmassa. Om du inte tränar konditionsträning så se åtminstone till att träna styrka. (Själv gör jag armhävningar och benböj varje morgon.)

5 Försök att äta varierat

Inspireras av medelhavsdieten som är rik på grönsaker och där du äter en del fermenterat samt till exempel grekisk yoghurt. Experimentera gärna med kefir, kimchi och surkål. Det är mat som är toppen för din tarmhälsa.

Annons

6 Prioritera din sömn

Att få en god natts sömn är avgörande för att du ska kunna må bra. Prioritera att sova, för din hälsas skull.

7 Gå ut i dagsljus varje morgon

Börja dagen med en promenad i dagsljus. Det är ett bra sätt att återställa din inre klocka.

8 Försök hålla midjemåttet

Tänk att du ska försöka hålla ditt midjemått till mindre än halva din längd. Det vill säga, om du är 1, 60 m, försök hålla midjemåttet till under 80 cm.

9 Håll dig till periodisk fasta

Förläng tiden du inte äter över kvällen/natten/morgonen så att du låter magen vila i 12, 14 eller 16 timmar. Jag tycker att 14:10-regeln är bra, då du äter under 10 timmar under dagen och håller dig till vatten övriga 14 timmar.

10 Testa yoga eller meditation

Livet är väldigt stressigt och allt som kan sänka dina stressnivåer kommer att vara till hjälp. Försök hitta en yogaform som passar dig eller någon typ av meditation du kan tänka dig att göra regelbundet.

Annons

Källa: Daily Mail Foto: TT

LÄS MER:

Michael Mosley: Glöm BMI – mitt snörtrick visar om du har farlig övervikt

Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen

Michael Mosley: 4 enkla övningar som visar din livslängd

 

Annons