Michael Mosley: Att vi sover sämre av skärmljus är en myt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev NyhetsbrevI flera år har man pratat om att det blå ljuset från våra skärmar, från mobiler, surfplattor eller datorer, påverkar vår sömn negativt. Men hur är det egentligen med det? Enligt doktor Michael Mosley är det hela bara en myt.

– Problemet med telefonerna är att de distraherar dig, det är inte ljuset i sig, säger Michael Mosley i podcasten Science Focus.

Att blåljuset stör din sömn är en myt

– Blåljuset är en myt. Det kommer inte att väcka dig eller hålla dig vaken – om det inte är superintensivt. Jag skulle snarare säga att det är en något man säger för att man ska kunna sälja tekniska lösningar som filtrerar bort blåljuset.

På många mobiler har det på senare år tagits fram olika lösningar som som ska göra ljuset varmare på kvällarna. Men det finns också en studie som visar att blått ljus egentligen är mer naturligt för oss att se på kvällstid, medan varmare ljus är vanligare på dagen. Tanken man jobbade efter i studien är att när det skymmer så går ljuset mer åt blått naturligt.

– Det stora problemet är inte ljuset utan distraktionen. Sociala medier till exempel är ju gjorda för att fånga och behålla uppmärksamheten. Det är ju hela poängen med det, att hålla dig beroende så du ska fortsätta vara där.

Hur du använder din mobil avgör

Michael Mosley anser att om du kan ha mobilen bredvid dig och ignorera dina mejl och liknande så är det inga problem. Du kan till exempel lyssna på sövande ljud i mobilen eller på lugnande musik utan att det behöver störa.

– Problemet är snarare om du har din telefon där och ser den och tänker ”Åh, jag ska bara kolla in det senaste om covid-19-läget”, eller vad det nu kan vara. Och innan du vet det så har timmarna gått.

Källa: Science Focus Foto: TT

LÄS MER:

Svårt att sova? Testa dr Michael Mosleys 4-2-4-övning

Får du tillräckligt med sömn? Gör dr Mosleys sov-test

Michael Mosley: Så slutar du snarka – för gott

Redaktionens tips
Dela på: