Forskning: Här är medicinen alla hoppas på ska funka mot corona

Forskare i lab under coronaytbrottet

Att ta fram ett nytt läkemedel tar tid och det finns ännu inget godkänt läkemedel speciellt mot covid-19. Däremot finns en rad gamla läkemedel som kanske kan hjälpa även den som blir sjuk av coronaviruset. Det är dem man testar i väntan på att forskare ska lyckas ta fram en helt ny behandling.

Den hetaste kandidaten är klorokinfosfat, som idag används mot malaria, reumatism – och som akvarierengöring. Den forskning som pågår på klorokinfosfat visar att det kanske kan förebygga och döda coronavirus. Labbtester har visat att det både försvagar och tar död på viruset. Världshälsoorganisationen WHO har också nämnt klorokinforsfat som ett av de läkemedel som ska prioriteras inom forskning kring coronaviruset.

Felaktig medicin mot corona i USA

I bland annat USA har man redan påbörjat behandla coronapatienter med klorokinfosfat. Läkemedelet används även mot vissa andra sjukdomar – och det används även för att döda skadliga mikroorganismer i akvarier.

Sedan man tillkännagav att man börjat testa klorokinfosfat mot covid-19 har försäljningen av akvarierengöring skjutit i höjden i USA. Det innehåller nämligen just klorokinfosfat. Man misstänker att människor köper upp preparat avsedda för akvarium i den felaktiga tron att det skyddar dem mot coronasmitta. På bland annat eBay har priset på en 25 grams flaska akvarierengöring stigit från knappa 10 till 500 dollar på några dagar. Det har fått experter att gå ut och understryka att klorokinfosfat för akvarier inte ska konsumeras av människor.

Ny medicin mot Corona kan snart testas i Sverige

Johan Brun, senior medicinsk rådgivare på Läkemedelsindustriföreningen, säger till DN att han tror att även vi i Sverige snart kommer att testa klorokinfosfat.

–  Det är en produkt som är säker, det finns mycket dokumentation, den har använts under den pågående epidemin i Kina och Sydkorea, och den har visat sig ha viss effekt. Mycket talar för att den fungerar, säger Johan Brun till DN.

Men experter lägger också in en brasklapp och menar att vi kanske inte ska hoppas för mycket på att klorokinfosfat. Man kan visserligen ha hittat rätt medicin, men man vet inte i exakt vilken dos det ska användas. Medlet kan också ha biverkningar.

Malariamedicinen Remdevisir mot corona

I dagsläget pågår det cirka 400 studier för att ta fram ett läkemedel för behandling av covid-19. Det enligt Läkemedelsindustrins branschorganisation i Sverige (LIF).  Bortsett från malariamedicin testas även läkemedel mot hiv, ebola och hepatit mot covid-19. Ett av dem, läkemedlet Remdevisir, har tidigare använts mot ebola. Det hade dock inte någon större effekt mot ebola. I Sverige har Läkemedelsverket utfärdat en så kallad beredskapslicens för  Remdevisir. Det betyder att det kan skrivas ut av läkare trots att det inte är godkänt som behandling mot covid-19.

Foto: TT

Läs mer: 

Coronaviruset: Varningen inför alla resor påsklovet

Så vet du om du är frisk från coronaviruset

Coronavirus, pollen eller förkylning – så vet du skillnaden