SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Matilda Djerf drabbad av utomkvedshavandeskap – opererades akut

13 okt, 2020 
Matilda Djerf drabbades i somras av utomkvedshavandeskap, en graviditet utanför livmodern. Nu berättar hon om den akuta operationen, och den tuffa och känslosamma tiden därefter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Matilda Djerf är en av landets största influencers med drygt 1,3 miljoner följare. I slutet av året lanserade hon sitt egna klädmärke Djerf Avenue, och hennes design har älskats av många. Men de senaste månaderna har inte bara inneburit lycka och framgång. I början av sommaren opererades hon akut, vilket hon inte kände sig redo att prata om då. Men nu väljer hon att berätta om operationen och vad som orsakade den.

”Att dela med sig av det här känns både viktigt och läskigt. Veckorna och månaderna efter operationen har varit extremt svåra”, skriver hon och tillägger att hon hoppas att hennes ord kan hjälpa andra i samma situation.

Matilda Djerf drabbades av utomkvedshavandeskap

Hon drabbades plötsliga av magsmärtor som hon beskriver som de värsta hon någonsin känt, men först avfärdade som kraftig mensvärk. Efter dagar av intensiv smärta blev hon rekommenderad att ta sig akut till sjukhus. Väl där fick hon veta att hon var gravid – men graviditeten satt utanför livmodern, så kallat utomkvedshavandeskap.

Annons

”En minut senare säger läkaren att de misstänker att jag har något som kallas för utomkvedshavandeskap. Vilket betyder att ett befruktat ägg fastnat på vägen till livmodern. I mitt fall tror jag att det var i äggledaren eftersom att de tog bort min vänstra vid operationen”, berättar hon i inlägget.

Hon opererades akut, och på grund av covid-19 fick ingen av hennes nära och kära vara på plats för att stötta.

”Det var min första operation någonsin och jag kände mig så ensam, förvirrad, rädd och så sårbar. Jag minns ingenting av vad läkarna sa till mig. Jag minns bara att jag skakade i duschen jag hade innan operationen, skakade när jag tog av mig mina smycken och skakade när de rullade ut mig ur mitt rum”, skriver hon.

Annons

Känner en oro hon inte känt förut

När hon väl blev utskriven från sjukhuset hade hon svårt att visa sina egentliga känslor.

”Det är typiskt mig att vara stark inför människor jag älskar. Så det gjorde jag, och det är vad jag har gjort sedan dess. Mamma höll om mig en natt när det kändes som att jag inte kunde andas eftersom att jag inte kunde sluta gråta”, berättar hon vidare.

Hennes stora dröm är att en dag skapa sig en familj med sin pojkvän Rasmus, och hon har hopp om att det en dag kommer att hända. Trots att hon efter operationen känner en oro hon inte känt tidigare.

”Jag har känt en oro för framtiden och för mina chanser för att bli gravid som jag aldrig känt förut. De tog bort en äggledare och jag fick förklarat för mig att jag fortfarande har goda chanser att bli gravid i framtiden”, skriver hon i inlägget.

”Jag vill inte att någon annan ska känna sig så ensam som jag gjorde”

Varje dag är en dag att läka, och Matilda känner att hon långsamt börjar komma tillbaka till sig själv. Men det är inte enkelt.

Annons

”Rasmus frågar mig ofta om om mitt hjärta gör ont. Och efter operationen har svaret alltid varit ”ja”. Häromdagen frågade han om det kommer sluta göra ont snart och jag svarade: ”Ja, men jag vet inte när”, skriver hon och fortsätter:

”Jag visste inte vad utomkvedshavandeskap var. Jag vill inte att någon annan ska känna sig så ensam som jag gjorde. Jag vill också uppmana er till att stå upp för er själva när vi har ont. Du vet när din smärta inte är normal, låt ingen annan säga till dig att den är det.”

Matilda stöttas av tusentals efter sin känslosamma berättelse.

Foto: Instagram

LÄS MER:

Lina Hedlund drabbades av missfall – och var nära att dö

Victoria var gravid i vecka 31 – knivhöggs i magen

Maja fick stroke under graviditeten

Annons