Maten som ger svullen och mullrande mage

Maten som ger svullen mage.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är inte för intet det finns begrepp som mjölkmage och fiberfylla. För mycket av viss mat kan få magen att svara med bubbel, knip och diarré. Men det är inte per automatik samma sak som att vara allergisk eller intolerant.

En person som är laktosintolerant tål i allmänhet små mängder mjölk och reagerar sällan på det lilla laktos som finns i smör och yoghurt. Samtidigt kan en person som inte är laktosintolerant bli knepig i magen av att bälga i sig ett par liter mjölk.

Läs också: Smärtande och svullen mage? Då kan det vara fruktens fel!

Samma sak gäller de vattenlösliga kostfibrer som finns i bland annat lök och baljväxter: De flesta tål dem i lagom mängd, men i överdos kan de ge IBS-symtom även hos den som inte har sjukdomen. Det handlar om den där lilla droppen som får bägaren att rinna över.

– Men det är inte enbart mängden som spelar en roll. Man kan vara tillfälligt känslig också. Maginfektioner och stress kan ge en brist på de enzymer som magen behöver för att bryta ner vissa livsmedel, säger dietisten Sofia Antonsson som skrivit flera böcker om IBS, senaste boken heter ”Magkänsla”.

Man kan alltså ha en tillfällig brist på de enzymer som bryter ner laktos eller histamin – och då kan man också vara tillfälligt känslig mot mat som innehåller det.

Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten

Även gluten pekas ut som en bov för känsliga magar. Vissa kostexperter hävdar att man kan vara överkänslig mot gluten, utan att vara intolerant:

– När det gäller just glutenkänslighet är experterna inte eniga. Min erfarenhet är att gluten kan vara jobbigt för mage och tarm, särskilt om man har Crohns sjukdom. Många med ledvärk och migrän mår också bättre utan gluten, säger Sofia Antonsson.

Men hon tillägger att det faktiskt är vanligare att man reagerar på fibrerna i spannmål än på gluten.

Oavsett orsak är det sällan farligt att ha en bubblig och svullen mage som bråkar efter maten.

– Men det är självklart obehagligt. Har man däremot diarré ofta finns det en risk att man får näringsbrist, säger Sofia Antonsson.

Foto: Thinkstock

 

IBS-mage eller svullen buk? Här är dieten som gör dig platt

Probiotika för magen

Läs också: IBS-mage eller svullen buk? Här är dieten som gör dig platt

 

 

Redaktionens tips
Dela på: