Mässlingsutbrott skapar oro i Stockholm

Mässling i Stockholm.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sedan årsskiftet har sju personer insjuknat i mässling i Stockholmsområdet, varav fem är barn i tvåårsåldern. Nu utreds om det handlar om en större epidemi.

Detta är är mycket ovanligt, eftersom Sverige på 1970-talet började vaccinera alla barn mot mässling i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, och har du en gång haft mässling är du immun.

Mässling är en allvarlig virussjukdom som ger infektioner i luftvägarna, och bryter viruset ut är de värst drabbade ovaccinerade och barn under 18 månader.

Läs också: Nytt vaccin kan stoppa bröstcancer-tumören

– Vi fokuserar på de allra minsta, för dem kan det vara väldigt allvarligt att få mässling, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, till SVT Nyheter.

Barnhälsovården jobbar nu aktivt i de områden där smittan brutit ut för att uppmana föräldrar att vaccinera sina små, och i februari gick Folkhälsomyndigheten ut och rekommenderade vuxna att se över sitt eget skydd.

Mässling är mycket smittsamt – man räknar med att omkring 90 procent av de som är mottagliga och utsätts för smittan insjuknar. Därför pågår nu en smittspårning för att försöka hindra vidare spridning. Ännu vet man inte om någon smittats på sjukhus eller vårdcentral.

Läs också: Studie: Barn blir lika sjuka trots handsprit

Den senaste epidemin av mässling i Sverige hade vi 1919, då 43000 personer insjuknade. Sjukdomen kan ge komplikationer, där en av de värsta är hjärninflammation, som i genomsnitt drabbar en på 1000 av mässlingssjuka.

Misstänker du att du eller ditt barn har mässling ska du alltid ringa innan du kommer till vårdcentralen. På så sätt kan du bli anvisad till ett annat rum för undersökning direkt istället för att vänta i väntrummet och riskera att smitta andra.

Källa: Expressen, SVT, 1177 Vårdguiden

Foto: IBL

Forskarna nära ett vaccin mot vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka

Läs också: Forskarna nära ett vaccin mot vinterkräksjuka

Redaktionens tips
Dela på: