Maria slapp kroniska nästäppan med ny metod

Ny metod mot kronisk nästäppa.

 

5 saker som hjälper vid förkylning
1:15

Efter reklamen: 5 saker som hjälper vid förkylning

(1:15)

Slå på ljud

Maria Andersson är en av många som lider av kronisk rinit, en envis nästäppa som läkarna inte hittar någon orsak till. Hennes nästäppa slog endast till på nätterna.

– Trots flera utredningar kunde läkarna inte hitta någon förklaring. Min nästäppa har inget samband med allergi, säger Maria.

I perioder kunde hon vakna flera gånger per natt av att näsan var täppt. Dagen efter gick hon på halvfart.

– Det var frustrerande att får nattsömnen störd på det här sättet. Jag vaknade och hade svårt att somna om. För mig, som föreläser hela dagarna, är det jätteviktigt att få sova ordentligt natten innan, säger hon.

Tog nässpray för att få sova

För att vakna utvilad tog hon avsvällande nässpray på kvällen. Men det tog emot:

– Jag vet ju att det inte är bra att använda nässpray och att man kan bli beroende. Jag försökte bara att ta det när jag verkligen måste sova inför en viktig arbetsdag. I övrigt höll jag igen så mycket det gick.

Efter två behandlingar ar Marias nästäppa blivit mycket bättre.

Efter två behandlingar ar Marias nästäppa blivit mycket bättre.

Av en slump berättade en av Marias kollegor att hon hade provat KOS, en ny metod mot nästäppa, där man med vibrationer återställer funktionen i näsans slemhinna.

– Eftersom metoden är ofarlig och inte har några komplikationer tänkte jag att det är värt ett försök för mig också.

Hon bokade tid och fick av läkaren veta att metoden inte hjälper alla, men att det fanns en chans att hennes nästäppa kunde lindras eftersom den inte beror på allergi.

– Den första behandlingen var lite obehaglig, det gjorde inte ont men det pirrade en del.

Ballong som ger vibrationer

Under själva behandlingen förs en miniballong in i näsan. Den fylls med luft som skapar ett tryck som får ballongen att vibrera. Efter tio minuter gör man samma sak i andra näsborren.

När Maria skulle behandlas andra gången en månad senare var hon förberedd på hur det skulle kännas. Och det var efter den andra behandlingen hon kände att den hade hjälpt.

– Först och främst känner jag inte av nästäppan lika ofta och jag sover mycket bättre. Jag kan fortfarande känna av mina besvär fortfarande men i mycket mindre utsträckning.

 

Maria Andersson

Ålder: 55.

Bor: Upplands-Bro utanför Stockholm.

Familj: Gift och ett barn.

Yrke: Ledarskapsutvecklare.

Foto: Stefan Jerrevång

 

Det här är rinit

  • Icke allergisk rinit är en kronisk nästäppa som inte beror på allergi. Ungefär 10 procent är drabbade och de flesta är kvinnor.
  • Nästäppa är särskilt vanligt under graviditet. Vanliga symtom är nysningar, rinnig näsa och täppthet.
  • Det som kan utlösa en kronisk nästäppa är bland annat förkylningar, alltför stor användning av nässpray, damm och irriterande ämnen i luften och stora temperaturväxlingar.
  • Vissa mediciner, till exempel blodtrycksmedicin, kan också bidra till besvären.

Källa: Medibas.se

 

Läs mer om KOS-behandlingen här!

Utvald läsning