SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Människor som alltid kommer för sent är lyckligare

02 dec, 2016 
Fördelar med att vara sen jämt
Är du den som aldrig kan passa tiden? Vare sig det gäller jobb, vänner eller superviktiga flygtider? Här är några nyheter som kan muntra upp!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en sådan som alltid kommer sent? Till jobbet, till skolan eller dagis, till möten, till flygplatsen etc. Då har du antagligen också ALLTID varit den typen, menar Managementkonsulten Diana DeLonzor. Enligt henne är detta personlighetsdrag ett djupt rotat sådant som inte kommer att ändras i första taget.

Människor som alltid är sena är vana vid att möta irritation och fördomar om att de inte bryr sig om andras tid, att de är lata eller att de är oproduktiva i allt de gör.

Men här kommer en liten tröst: Det finns en positiv sida av det hela!

Personer som är kroniskt sena är egentligen bara mer optimistiska! De tror att de hinner mer saker på en viss tid än andra och älskar att multitaska – de är helt enkelt mer hoppfulla (vilket också gör dem mer orealistiska och sämre på att uppskatta mängden tid).

Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Det finns även fysiska fördelar för dig som alltid är sen:

Annons

Du lider mindre av stress, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stärker immunsystemet. Optimism och positivitet kopplas ofta till ett längre liv, och gör underverk på arbetsplatsen då det kan öka produktiviteten, kreativiteten och förbättra samarbetet.

En studie gjord vid San Diego State University kopplar dessutom tidsoptimister med Typ B-personlighet – människor som är mer avslappnade och lättsamma. Man kan säga att det är personer som inte nojjar över småsaker utan koncentrerar sig på helheten och nuet mer än framtiden.

Sedan är ju punktlighet något relativt. Vi i Sverige ser ofta senhet som en förolämpning. ”Är din tid verkligen värd mer än min???”

Men åk till Spanien eller Sydamerika och du märker att punktlighet är något man rycker på axlarna åt. Men så äter man också middag kl 22.

Poängen är i alla fall att det kanske är dags för lite mer förståelse för dessa ständigt försenade individer, och inse att de har något vi andra borde ta efter. Det är bra att ha ett schema, men det ska inte vara hela världen om det inte följs till punkt och pricka – för så fungerar inte livet.

När vi hela tiden fokuserar på framtiden kanske vi glömmer bort att leva i nuet?

Källa: Elite Daily

Foto: Shutterstock

Tidscoachen: Så får du mer tid i vardagen

Månen kan göra dig trött
Annons