SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Mannen åt världens starkaste chili – så reagerade hans kropp

10 apr, 2018 
Carolina Reaper har fått titeln Världens starkaste chili.
När du sväljer världens starkaste chili är det inte bara munnen och magen som säger ifrån. Det fick en amerikansk man lära sig den hårda vägen...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Chili är supernyttigt. Det kan både förebygga cancer, bättra på immunförsvaret och minska aptiten. Men de flesta av oss har nog fått lite mycket av det goda någon gång – med svidande tunga, sura uppstötningar och kanske en upprörd mage som resultat.

En amerikansk 34-årig man fick nyligen erfara att chilins styrka kan ge betydligt jobbigare men än diarré.

Läs också: Få fart på förbränningen med chili – 10 recept

Under en chiliätartävling fick han nämligen i sig en hel chilifrukt av sorten Carolina Reaper – som flera gånger fått titeln Världens starkaste chili i Guiness rekordbok.

Strax därefter drabbades mannen av svåra svettningar samt smärta i nacke och bakhuvud – symptomen gick senare över i en svår huvudvärk. Under de följande dagarna upplevde mannen attacker av så kallad åskknallshuvudvärk. Åskknallshuvudvärk kan liknas vid plötsliga och svåra migränattacker, som går över på en minut. Oftast beror attackerna på allvarliga sjukdomar som hjärnblödning eller hjärninfektion.

Annons

Läs också: Hälsofrämjande chili – nu hetare än någonsin

Smärtan blev så svår att mannen fick åka in akut till sjukhus, där han genomgick många olika undersökningar och prover. Först hittade man inga tydliga fel på honom, blodtrycket var nästintill normalt och han hade inga svårigheter med att tala eller fel på synen.

Men vid en närmare titt hittade läkarna sammandragningar i artärerna i hans hjärna – vilket troligen orsakade smärtan. Han fick diagnosen Reversible cerebral vasoconstriction syndrome (RCVS), och prognosen är att symptomen är övergående. Fem veckor senare såg artärerna ut som vanligt igen och huvudvärken var borta, men läkarna tror att det var chilin som låg bakom problemen.

Läs också: Kesobröd med chili – snabbt och enkelt recept!

Chilisorten Carolina Reaper kan ha en styrka på över 1,5 miljoner på scoville-skalan. Det kan jämföras med jalapeños, som oftast ligger på 5000, eller den ökänt starka chilipepparn Ghost Pepper som klockar in på runt 800 000 på skalan.

Källa: Dagens Medicin, BMJ Case Reports   Foto: IBL

 

Vill du se hur det ser ut när någon äter en Carolina Reaper-chili?

Här är två galna killar som antar utmaningen:

Vi rekommenderar inte att du testar detta hemma…

Annons