FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Många kvinnor har njursvikt utan att veta om det

31 okt, 2018 
Trött, illamående och kliande hud? Det kan vara njursvikt.
Trötthet, huvudvärk och högt blodtryck kan vara tecken på njursvikt. Minst 240 000 svenska kvinnor beräknas ha sjukdomen utan att ens veta om det. Det här kan du göra för att hålla koll på njurhälsan.
Annons

En sjuk njure ger få symptom och njursjukdom är därför en underupptäckt och underbehandlad folksjukdom. En ny studie vid Karolinska Institutet visar att minst 240 000 kvinnor i Sverige kan ha oupptäckt njursvikt. Trots att sjukdomen är lika vanlig hos båda könen har kvinnor 43 procent lägre chans att få rätt diagnos och behandling i jämförelse med män.

– Njursvikt ger inga symtom förrän i ett senare stadie och då har njurarna redan hunnit ta skada, säger Marie Evans, njurforskare på Karolinska Institutet och medförfattare till studien.

Det finns många sjukdomar som kan drabba njurarna. Ont i njurarna kan exempelvis bero på njursvikt, inflammationer eller på njursten. Njursten är en vanlig sjukdom som inte är särskilt farlig, om den behandlas. Ett njurstensanfall kan kännas som hugg i ryggen och det orsakas bland annat av höga halter salt och om man druckit för lite vatten. Njursvikt är ett mycket allvarligare tillstånd som drabbar båda njurarna. Högt blodtryck, diabetes typ 1 och 2, åderförkalkning, autoimmuna sjukdomar och så kallade vällevnadssjukdomar, framförallt rökning och hög alkoholkonsumtion, kan ge problem med njurarna. Även ärftliga faktorer spelar en roll.

Annons

Symptom på njursvikt kan dröja

Njurarna är livsviktiga eftersom de renar blodet från restprodukter, exempelvis från läkemedel. Dessutom bildar de hormoner, reglerar blodtrycket, stimulerar bildningen av röda blodkroppar och aktiverar vitamin D.

– Det kan ta flera år innan symtomen på njursvikt kommer. Då kan njurfunktionen redan ha minskat med mer än hälften. Man kan då behöva få dialys för att rena blodet eller en njurtransplantation, säger Marie Evans.

Hon tycker att man ska söka hjälp om man känner sig trött, har klåda på kroppen och mår illa. Allt som krävs är ett enkelt blod- och urinprov. Vid tidig upptäckt går njursvikt att behandla med läkemedel, bra matvanor och motion. På det viset kan sjukdomen motverkas så pass effektivt att den egna njurfunktionen räcker livet ut, samtidigt som man förebygger följdsjukdomar som diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Minska risken för njursvikt

Man kan också förebygga och minska risken för njurskador genom att leva hälsosamt och undvika dåliga matvanor. Njurarna tvingas ta hand om och filtrera allt vi äter, och det är viktigt att inte överbelasta dem.

Annons

– Att dricka vatten är viktigt för att hålla njurarna friska. Det hjälper till att ta bort gifter och behålla vätskebalansen, säger Marie Evans.

Man ska också se till att röra på sig och äta en kost rik på grönsaker, frukter och nyttiga fetter. Däremot ska man vara försiktig med salt. För mycket salt i kosten gör att njurarna tvingas jobba övertid. Var uppmärksam på det dolda saltet som i regel finns i snabbmat och fryst mat. Det gäller även att håll igen på protein- och mejeriprodukter samt vara försiktig med receptfria mediciner, så som antiinflammatoriska och smärtlindrande medel.

– Ett hälsosamt liv är en av de viktigaste friskfaktorerna, säger Marie Evans.

Av: Margaretha Eldh   Foto: Magnus Gotander, IBL

Det här är njursvikt

Njurarna är ”tysta organ” vilket betyder att man inte alltid märker att de börjar svikta. Sjukdomen delas in i olika stadier:

Stadium 1-2 är njurfunktionen lätt nedsatt och man märker ingenting. Vanliga blodprover är normala, urinprov kan visa proteinläckage.

Annons

Stadium 3 är en måttlig njursvikt och blodprov kan visa förhöjt kreatininvärde. Ofta är även blodtrycket förhöjt.

Stadium 4-5 ger vissa symtom och man behöver behandlas med mediciner. När endast 5-10 % av njurfunktionen återstår brukar behandling med dialys eller transplantation inledas.

Källa: Njurdagboken.se (som är framtagen i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping).

7 vanor som skadar dina njurar

  1. Att dricka läsk. Forskare vid University of Osaka i Japan har upptäckt att personer som dricker två eller fler burkar läsk om dagen lider ökad risk för njursjukdom.
  2. För mycket salt i maten.
  3. Rökning.
  4. Missbruk av smärtstillande.
  5. Proteinrik mat. Fisk, rött kött, ägg kan få njurarna att jobba hårdare.
  6. Hög alkoholkonsumtion.
  7. Att hålla dig när du är kissnödig. En fylld blåsa anstränger njurarna som kan ta skada och förlora sin reningsfunktion.

Symtom på njursvikt att hålla koll på

Det här kan vara tecken på en försämrad njurfunktion:

  • Tilltagande trötthet och orkeslöshet.
  • Tilltagande aptitlöshet, illamående och eventuellt kräkningar.
  • Klåda.
  • Stigande blodtryck, svullnad, andningsproblem.
  • Diarréer, ändrade avföringsvanor.

3 vägar till njurhälsa

  1. Drick mer vatten.
  2. Kolla ditt blodtryck.
  3. Kolla din njurfunktion.

Källa: ”Kidney Health for All”, Världsnjurdagen 2018. Marie Evans, njurforskare.

 

Läs mer:

Ont i ryggen? Här är de okända orsakerna

6 tecken på att du borde träffa en läkare

Trött och urladdad – kan det bero på binjurarna?

 

Annons