Månadens profil Rana Eizad: ”Jag vill göra maghälsa tillgängligt för alla”

Magdoktorn Rana Eizad
Så får du din tarmflora att blomstra
1:9

Efter reklamen: Så får du din tarmflora att blomstra

(1:9)

Slå på ljud

Med hyllade Instagram-kontot ”Magdoktorn” vill Rana Eizad, ST-läkare inom internmedicin och gastroenterologi, sprida kunskap och efterlängtad hjälp.

Varför startade du kontot?

– Jag märkte att jag själv och vänner, kollegor och patienter led av någon form av magbesvär. Samtidigt var kunskapen om besvären mycket låg. Jag startade kontot för att öka förståelsen och visa att det finns så mycket man kan göra själv för att må bättre!

Magdoktorn Rana Eizad vill upplysa fler om maghälsa

Kontot har på kort tid blivit en stor succé, på mindre än två år har över 50 000 följare hittat Ranas pedagogiska filmer och poster.

Vilka följer dig och vad får du för respons?

– Mina följare är härliga och nyfikna och de flesta är kvinnor. Många har långvariga magbesvär, allt ifrån lättare problem till svår IBS. Många hör av sig och tackar för all hjälp de fått. Och det är drivkraften – att förbättra människors maghälsa.

Vad ligger bakom det stora ­intresset?

– Det är svårt att hitta sanningsenlig information om ämnet idag, då är kontot bra för det är helt forsknings-baserat. Informationen är kort och lättsmält, det tror jag tilltalar många. Målet är att göra maghälsa begripligt och tillgängligt för alla!

Foto: TT

Utvald läsning