Månadens profil Kattis Ahlström: Var inte rädd för att prata om väder och vind

Kattis Ahlström
Så blir du ett socialt geni
1:9

Efter reklamen: Så blir du ett socialt geni

(1:9)

Slå på ljud

Journalisten och programledaren Kattis Ahlström har med Stefan Einhorn och Ullakarin Nyberg skrivit boken Konsten att mötas. Om möten, samtal, mingelångest och att våga närma oss varandra…

Vad är viktigt för ett lyckat möte?

– Det finns ju så många olika slags möten men generellt tror jag att man ska vara uppmärksam på den andra. Ha närvaro. Vara där och då, i stunden.

Minns du något misslyckat möte?

– Jag minns till exempel en väldigt nervös man som var gäst när jag gjorde morgon-tv. Han hade nog inte varit i tv tidigare och var inte beredd. Han fick nog en liten chock som jag upplevde att jag inte tog hand om. Det blev en knäpptyst, plågad stund. Idag är jag mer noggrann med att förbereda så alla förstår vad man ska vara med om.

Har något samtal förändrat dig?

– Många samtal har förändrat mitt liv, det är svårt att peka ut något enstaka. Jag har till exempel träffat Dalai Lama, men ofta är samtalen med dem som verkligen känner en på djupet något som känns mest och ger klokskap. En vän som jag känt sedan jag var liten berättade något om sin uppväxt, det var ett väldigt viktigt samtal som gav mig mycket förståelse för både henne och mig själv.

Har du några mingeltips?

– Man ska inte vara rädd att prata om väder och vind. Man kan också låtsas vara någon annan som man tycker är cool. Det funkar!

Foto: TT

Utvald läsning