SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Män med skägg bär fler bakterier än hundar

16 apr, 2019 
Mycket bakterier i skägg.
Har du en grej för män med skägg? Det finns risk att du ångrar dig snart – en ny undersökning visade att män hade mer bakterier i skägget än vad hundar hade i pälsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att skaffa hundBrand logo
5 anledningar att skaffa hund

I studien, som utfördes vid Hirslandenklinkien i Schweiz, ville forskarteamet ta reda på hur lätt det var att sprida bakterier mellan hundar och människor. Mer specifikt i vilken utsträckning människor plockade upp bakterier från en magnetröntgen-scanner som också använts av veterinärer.

Men forskningen tog en oväntad vändning, och satte istället ljus på ett annat resultat. Som ett led i undersökningen tog forskarteamet nämligen prover från skägget på 18 män mellan 18 och 76 år och från halsen på 30 hundar av olika raser, och jämförde sedan resultaten.

Så mycket snusk och bakterier fanns det i skäggen

Med risk för att skäggtrenden nu vänder – det visade sig att det snarare var hundarna som ska vara oroliga. Alla skäggen hade bakterier i – och hälften av dem bar på mikroorganismer som var rent hälsofarliga. Bara 23 av de 30 hundarna hade höga halter av bakterier, de övriga hundarna hade mellanhöga halter.

Annons

Även efter att man hade rengjort scannern efter att ha undersökt hundarna fann man att bakteriehalten var signifikant lägre jämfört med efter att den använts på människorna. Nu bär förvisso vi människor runt på en helt del mikroskopiska äckligheter både med och utan skägg, så ta det med en nypa salt, skäggiga män bör inte helt förkastas. (Fast alltså ändå – bläää..).

Skäggiga män har haft några tuffa dagar på senaste – en annan undersökning fann nyligen ett samband mellan män med kraftig skäggväxt och små testiklar. Män har helt enkelt inte den fysiska kapaciteten att odla mycket skägg och producera stora mängder spermier samtidigt.

Inte helt otippat har resultaten orsakat rabalder hos kränkta skäggiga män som hävdar att studierna härstammar från pogonofobi, alltså rädsla för skägg. Nåväl – vi kan nog konstatera att de kan ta det piano, skäggiga män har sitt hyfsat på det torra ändå – trots små kulor och snuskiga skägg.

Källa: Daily Mail Bildkälla: TT

Läs mer:

Män tar skägg på för stort allvar – här är 11 bevis

Forskare: Män med skägg är oemotståndliga

Män med skägg får längre relationer

Annons