Mammans bilder visar olika sidor av förlossningsdepression

Mamman om förlossningsdepression.

Det är vanligt att bli nedstämd en kort tid när barnet precis har fötts, att få så kallad ”baby blues”, men för vissa går inte denna period över. Vilket kan vara ett tecken på en begynnande förlossningsdepression.

Symtomen på förlossningsdepression kommer oftast inom de första två-tre månaderna efter förlossningen, men kan även drabba när som helst inom det första året med barnet.

Ungefär en av tio får en lättare eller svårare förlossningsdepression och de flesta blir bra inom ett halvår.

Läs också: Förlossningsdepression – här är vanliga symptom

Förlossningsdepression är tyvärr något som många mammor försöker dölja, av rädsla för att uppfattas som ”dåliga” mammor. Men tvåbarnsmamman Kathy DiVincenzo från Cleveland ville ta steget och visa upp en annan bild.

Hon lider av både förlossningsdepression, tvångstankar och ångest – och med hjälp av en fotograferande vän arrangerade de några bilder som visar hur förlossningsdepression ser ut på riktigt.

Den ena bilden visar hur vardagen egentligen kan se ut för någon med förlossningsdepression – och är bilden som personen visar upp för omgivningen.

”Sanningen är att både de här bilderna representerar mitt liv”, skriver Kathy i inlägget på Facebook. ”Det enda som är mer utmattande än att leva med de här åkommorna är att dagligen låtsas att jag inte gör det. Jag jobbar dubbelt så hårt på att dölja verkligheten från er för att jag är rädd att det kommer göra er illa till mods. Jag är rädd att ni kommer tycka att jag är svag, galen, en hemsk mamma, eller de andra miljoner sakerna jag är övertygad om, och jag vet att jag inte är ensam om dessa tankar”, fortsätter hon.

Läs också: Förlossningsdepression: ”Det var ett konstant mörker”

Hittills har inlägget delats 72 000 gånger och fått 13 000 kommentarer, varav många andra mammor har delat sina historier där också. Kathy uppmanar också till just det, att fler mammor delar med sig om sina upplevelser kring förlossningsdepression för att lyfta stigmat.

Källa: Woman’s Health

Foto: Facebook

 

Förlossningsdepression hos män – vanliga symptom

Läs också: Förlossningsdepression hos män – vanliga symptom

 

Utvald läsning