Mamman: Min son drunknade när jag skulle ha honom under uppsikt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
2:40

Efter reklamen: HLR-instruktören: Så gör du vid drunkningstillbud

(2:40)

Alla föräldrars största mardröm är att deras barn ska dö ifrån dem. Jami Yeats-Kastner lever den mardrömmen – hennes son Sam drunknade när hon skulle ha honom under uppsikt.

”Mitt barn drunknade när jag höll koll. Det fanns andra vuxna och barn där, och det hade kunnat hända vem som helst av oss den dagen. Men det gjorde det inte. Det hände mig, oss”, skriver hon i ett öppet brev på Love what matters.

Det har gått åtta år sedan den fruktansvärda dagen i Jamis liv, och hon kämpar fortfarande med att hantera tragedin. Något hon möter varje dag är att andra mammor dömer henne, och andra i samma sits, för att ha förlorat barn.

”Den värsta sortens dömande och elakhet är reserverad för mammor som har förlorat unga barn i någon form av olycka. Det finns alltid där, jag vet, men det doldes så att mammorna inte flåddes levande. Men sociala medier har ändrat det. Jag ser det hela tiden”, skriver hon på sajten.

Föräldrar i sorg döms ut

Hon menar att så fort det kommer ut artiklar om barn som har dött under tragiska omständigheter så fylls kommentarsfälten med funderingar kring varför föräldrarna inte hindrade det, och hårda dömande kommentarer.

”Om du inte var där den dagen så har du ingen rätt att kommentera. Vilken mamma som helst med ett vilt småbarn kan ärligt talat säga att de aldrig har slitit blicken från dem i ens två minuter? För det är allt som krävs, två minuter för att förändra dig och ditt liv för alltid”.

Jami konstaterar att hur hårt andra än dömer en, så kommer mamman som har förlorat sitt barn alltid döma sig själv hårdast.

”Den som dömer dig allra hårdast kommer alltid vara en själv. Ditt jobb, ditt enda stora jobb, var att hålla dem vid liv, och du misslyckades. Fan, vet ni hur det är att leva med det?”

”Välj godhet”

Nu vill hon uppmuntra andra att tänka ett varv innan de dömer andra, och i stället välja att vara förstående.

”Vi måste vara snällare mot varandra, mindre dömande och mer förstående. Som mammor, föräldrar, och som människor. Alla i världen har sina egna utmaningar, sina egna läxor att lära, och kors att bära”.

Foto: Facebook

Redaktionens tips

Filmen som räddar liv: Så gör du hjärt- och lungräddning steg för steg

Så gör du om någon sätter i halsen – steg för steg

Så räddar du livet på någon som håller på att drunkna

Dela på: