Malin Wollin: Alla borde lära sina barn att bråka!

Föräldrar borde lära sina barn att bråka, tycker MåBra:s nya bloggare Malin Wollin.

– Att bråka är en konst. Bråk händer hela tiden för att man nöts i familjer, vänskapsrelationer och i arbetslivet. Man nöts, alltså bråkar man. Och då tycker jag det är precis som vilken konstart som helst: man måste lära sig den, säger hon.

Läs också: Malin Wollin tänkte stanna vid 4 barn: ”Hade fel”

Själv har hon en klar bild av vad som ingår i ett bra gräl.

– Att stå på sig, men att också lyssna på den andra. Att inte regrediera, utan fortfarande vara vuxen och inte ge igen med ”du då”. Och inte säga inte saker som inte går att ta tillbaka, som vad tjock och ful du är.

Så hemma hos Malin Wollin bråkas det.

– Man ska inte bråka inför barnen sägs det, men lycka till, hur ska man göra då? Det är en sån där föräldrasanning som det inte går att leva efter.

– Det är klart att man inte ska skrika hela tiden, men det måste vara tillåtet att visa när man blir jätteförbannad både för vuxna och barn.

Var går gränsen?

– Ibland vill man ju använda könsord, men det kan man ju inte. Man kan ju liksom inte ha barn och stå och skrika såna runda ord till varandra. Och så ska man givetvis aldrig hota. Det känns väldigt osunt.

Men tycker man om varandra, så ska relationen tåla lite törnar. Det gäller även i familjen och även mellan föräldrar och barn. Som när Malin fick nog en dag när hennes stora barn skulle gå och handla pizza och allt slutade i ett stort tjafs.

Läs också: Malin Wollin: ”Tror inte längre på barnuppfostran”

– Men istället för att skrika och få ett utbrott gick jag tyst till hallen och tog på mig jacka och kängor. Sedan öppnade jag dörren och drog igen den med all min styrka, så hårt att man hörde hur det ramlade ner saker inomhus och så tänkte jag: ”Ha, ha nu fick de!”

Så du gick och hämtade pizzan själv?

– Jag hämtade inte pizza. Aldrig i livet. Jag tänkte för mig själv att nu tror de säkert att jag hämtar pizza, men jag skulle hellre dö än att komma hem med pizza när de är så otacksamma.

– Jag gick där varje steg och tänkte på kvinnor, mammor i alla tider, som alltid gör mer, som alltid är martyrer och här går jag och går samma öde till mötes, sur och bitter. Mobilen blev ju kvar också, så jag tänkte nu håller de på och ringer och undrar: ”var är hon?” Det kändes väldigt skönt, ha, ha.

Läs också: 3 misstag du aldrig ska göra med bråkiga barn

Efter 10 minuter kom hon tillbaka och orsakade lite förvirring bland de yngre i familjen – som trodde att hon skulle ha pizza med sig. Och sedan var allt bra igen.

– Det går ett tag och så skojar vi om det. Efter tre-fyra timmar började de säga: ”nu får vi passa oss så att mamma inte går ut igen och slänger igen dörren – förresten mamma, det var något som trillade ner…”

 

Utvald läsning