Malena Ernman om dottern Greta Thunbergs psykiska ohälsa

Malena Ernman och dottern Greta Thunberg

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Malena Ernman har länge varit känd som en av Sveriges främsta mezzosopraner, men frågan är om hon inte under det senaste året har blivit mer känd som Greta Thunbergs mamma.

Greta Thunberg, har växt upp med mamma Malena Ernman, pappa Svante Thunberg och lillasyster Beata Ernman och under perioder har det varit en kamp mot diagnoser och psykisk ohälsa. Det här berättar hela familjen om i boken Scener ur hjärtat och tidigare i år berättade också Malena Ernman om det i ett avsnitt av Renées brygga.

Hon berättade då bland annat att hon, liksom döttrarna, är introvert. Att även hon ligger någonstans på autismspektrat, men att hon trots det upplevs som social – åtminstone på ytan.

– Det här är en roll och sedan när jag stänger av då går jag hem och så sjunger jag och så skriver jag noter, och då är det bara det.

Malena Ernmans egna diagnoser

Malena Ernman har, liksom sina döttrar, diagnoser att handskas med. När hon var barn tyckte hon att allt gick för långsamt men det var inte förrän hon blev vuxen som hon förstod att det handlade om att hon har ADHD, något hon delar med dottern Beata och som ledde till att de skrev boken.

– Det var Beata som sa att ’jag vill berätta om hur det är att ha ADHD och vara ljudkänslig’. Man pratar ofta om att det är en styrka och att det är fantastiskt, wow – så mycket energi man har, men man pratar ganska sällan om att folk går sönder, och det gjorde vi allihop faktiskt.

Greta Thunberg hade ätstörningar

Familjen valde att berätta om sin kamp mot den psykiska ohälsan i en bok för att kunna inspirera och trösta andra i samma situation. Hon har också fått respons från andra som har läst den och som där hittat hjälp att förstå diagnoserna och förstå varför deras döttrar får utbrott hemma.

– Flickor får oftast det hemma. De håller sig korrekta hela dagen, de spelar det här sociala spelet, de går hem och sen är det pang! Och då blir det bulimi, anorexia, man skär sig. Det går inåt, säger Malena Ernman.

Hon berättar att Greta har gått igenom perioder av ätstörningar och att hon är rädd att Beata som är yngre har de värsta åren kvar.

– Puberteten, då är barn psykopater hur som helst. Alla är psykopater från 13 till 18 tror jag, skrattar hon.

Gretas hälsa gynnas av klimatkampen

Döttrarna, Greta Thunberg med sin klimatkamp och Beata Ernman som är framstående inom musik, har blivit förebilder för många. Malena Ernman säger att hon blir stolt och att döttrarnas diagnoser här kan ha fört något positivt med sig.

– Stolt och glad att de har hittat varsin väg. Olika också, det är viktigt att man har varsin väg att gå. Det är inte alla som hittar det så tidigt, men de som har autism… Då kan man lätt snöa in sig på ett ämne som man brinner för. Alla är olika där också, men de som jag känner – och Greta speciellt och Beata – har ju något som de kan väldigt bra och då kan de allt, säger hon.

Och Greta Thunbergs klimatkamp har varit viktig, inte bara för klimatet, utan också för hennes eget mående.

– Greta har hittat sitt sätt att bli lycklig på och som förälder är det det viktigaste, att se att sitt barn mår bra.

Foto: TT

Maria har atypisk autism: Min diagnos är min superkraft!

”Vården dömde ut mig, men titta var jag är idag”, läs om Maria Nydahl som har diagnosen atypisk autism.

Till artikeln här!

Läs mer: 

Greta Thunberg är Årets person enligt Time Magazine

Greta Thunberg hyllas för inlägg om sin diagnos: ”Är en superkraft”

Greta är inte ensam! Här är 8 flickor som förändrat världen

Redaktionens tips
Dela på: