SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Magdalena Forsberg: Jag trodde jag var förkyld – det var en tumör

04 mar, 2020 
AvMåBra
Magdalena Forsberg står bland containrar och ser allvarlig ut
Magdalena Forsberg är aktuell i Superstars i Kanal 5. Men det är inte bara under tävlingar hon har användning för den mentala styrka som en gång hjälpte henne bli en av världens främsta skidskyttar. För några år sedan tog den också henne igenom ett svårt sjukdomsbesked.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under våren 2018 fick Magdalena känna på hur skört livet kan vara. Hon fick veta att hon hade en tumör på ena njuren.

– Det var omtumlande för mig, jag trodde inte att det var sant. Livet vände där och då. Från att ha tagit saker för givet, insåg jag att det inte finns någon garanti för att bli gammal. Vi styr inte över vad som sker, och det blev en chock för mig, säger Magdalena och tar en klunk av kaffet.

Hon hade till och från under ett par år haft ont i magen, men eftersom hon är laktosintolerant trodde hon att det hade med det att göra. Hon fortsatte att jobba på, men smärtan fortsatte att komma och gå, och ibland fick hon en sprängande känsla på vänster sida om ryggen.

– Jag tänkte att jag kanske håller på att bli förkyld, men vid ett läkarbesök nämnde jag det och då sa läkaren att om det kommer tillbaka, är nästa steg att göra en datatomografi på tarmen.

”Du har en tumör på din njure”

Smärtan kom tillbaka och röntgen skedde i slutet av maj.

Annons

Direkt efter röntgen skulle hon träffa läkaren för att få besked. Magdalena kände sig trygg och tänkte att hon skulle få höra: ”Det är inget farligt, du kan åka hem”. Men den förmiddagen kom ett helt annat besked.

– Jag glömmer aldrig den dagen. Det var vår i luften, gardinerna fladdrade, man kunde känna doften av grönska och livet kändes så perfekt. Min plan var att åka hem efteråt och njuta av solen.

Det besked hon fick löd:

”Dina tarmar är det inget fel på, men du har en tumör på din njure”.

– Då stannade livet upp, och jag tänkte att jag hörde fel. Har jag kanske cancer? Jag blev livrädd och stressad. Kommer jag att dö?

”Vad händer med barnen om jag dör?”

Nu gick det snabbt, Magdalena fick en tid för operation. Det viktiga nu var att ta reda på om tumören var elakartad eller godartad, och om den hade spridit sig. Operationen tog fem och en halv timme eftersom tumören var stor och satt illa till. Ena njuren togs bort.

Annons

Det dröjde nästan två månader innan hon fick beskedet om att tumören vad godartad, och de veckorna beskriver Magdalena som känslomässigt tuffa.

– För mig kändes det som att livet stannade upp, jag hamnade i ett vakuum. Jag vågade inte planera något, visste inte hur det skulle bli. Jag hann tänka på vad som skulle hända med barnen om jag dör. Jag hade inte hunnit lära dem allt jag ville. Kommer de att klara sig utan mig?

Hela sommaren 2018 levde Magdalena med en ovisshet, men hon bestämde sig för att ta kontrollen över sina tankar, att se det positiva i livet och träna sig stark igen.

– Jag har en mental styrka som jag lät ta över, och en stark kropp. Där och då, mitt i all oro, hittade jag mig själv igen och bestämde mig för att jag skulle klara detta. Aldrig har jag känt mig så levande, fast jag inte visste hur det skulle gå.

I dag säger Magdalena oftare ja

När beskedet om att tumören var godartad kom i augusti släppte allt och ett nytt kapitel i livet började ta form.

Annons

– Jag fick ett bonusliv. Det blev dags att göra roliga saker, sådant som gör mig glad och som jag kommer att minnas. Jag kände att jag måste sluta upp med att skjuta upp saker och att vänta på rätt tillfälle.

Magdalena börjar skratta och berättar med glädje i rösten hur hon samma dag, efter det positiva beskedet, fick för sig att bada efter sin löprunda. Hon som alltid varit en badkruka.

– Jag kände mig så levande. Jag sprang rakt ut och hoppade i. Vilket jag aldrig brukar göra.

I dag säger hon oftare ja än nej till möjligheter som dyker upp.

– Till exempel resan som jag och familjen nyligen gjorde till Australien, den hade nog inte blivit av om inte tumören dykt upp. Likadant att jag var med i Let’s Dance. Det fanns inte i min värld att tacka ja till tidigare.

Magdalena Forsberg
Ålder: 52 år
Bor i: Bergeforsen, Timrå och Ullånger, Höga Kusten.
Familj: Gift med Henrik, två pojkar: Olle och Erik.
Gör: ”Jag är skogsägare”. Driver eget som föreläsare, programledare, och medverkar i olika TV-program, exempelvis som expertkommentator vid skidskyttetävlingar. Delägare i en restaurang i Åre och sitter med i ett flertal styrelser.
Aktuell: Som deltagare i Superstars i Kanal 5.

Magdalena Forsberg om utbrändheten, sorgen efter mamman och livet i dag  – läs resten av intervjun i MåBra nr 4 som kommer ut 19 mars

Av Anna Olofsson  Foto: Stina Stjernkvist/TT

Läs mer:

8 varningssignaler på cancer alla borde känna till

Nadira: Jag fick cancer när jag var gravid

Det här är den allra vanligaste orsaken till cancer

Annons