FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

MåBra reder ut: 3 myter om gifter i badrummet

25 maj, 2017 
Undviker du vissa sorters tvålar, schampon eller tandkrämer för att de innehåller ohälsosamma ingredienser? Det kan vara så att du gör det i onödan. Här är tre vanliga myter om "gifter" i badrumsskåpet.
Annons

Fluortandkräm är giftigt

Nej, inte vid normal användning. Fluor är ett grundämne som finns naturligt i jordskorpan. Dessutom står tandkräm bara för 0,4 milli-

gram av de 3,5 milligram fluor vi får i oss varje dag. Resten får vi oss via dricksvatten och mat. För att en vuxen man ska bli fluorförgiftad krävs att han får i sig 15 tuber tandkräm.

Läs också: Viktminskning: De 5 vanligaste myterna!

 

Hygienartiklar

kryllar av

mikroplaster!

Nja. I Sverige är alla mikroplaster

i kosmetika redan så gott som borttagna. Plast i skönhetsprodukter står ”bara” för 0,1 procent av det som hamnar i haven, vilket så klart är onödigt i sig. Men de stora bovarna är partiklar från bildäck och båtfärger. Vill du skona miljön hjälper det alltså mer att sänka hastigheten när du kör bil. 2017 kommer mikroplasterna att vara helt utfasade ur skönhetsprodukter i Sverige.

Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Annons

 

Mineralolja

är bensin

Nej. Mineralolja som används

i hudvård är en högrenad råolja. Den renas i fler steg än till exempel bensin. Det betyder att eventuella giftiga ämnen är borta. Oljan kan inte tas upp av huden och det finns inga bevis för att den täpper till porerna. Vanlig babyolja består av mineralolja eftersom den inte irriterar huden. Däremot är framställningen av råolja inte bra för miljön. Men de mängder som

används i hudvård är liten. Att minska användningen av bensin och diesel gör större miljönytta.

Källa: Apoteket.se, KTF, Daisy Beauty 

Foto: IBL

 

MåBra krossar 3 vanliga myter om huskurer

Läs också: MåBra krossar 3 vanliga myter om huskurer

 

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons