Så hanterar Alexandra Pizzoni hudsjukdomen Perioral dermatit

Alexandra Pizzoni, eksem

Det hela började under en intensiv period för ungefär femton år sedan. MåBra-bloggaren, hälsoentreprenören och PT:n Alexandra Pizzoni pluggade heltid på dagarna, jobbade extra i butik och där till höll hon klasser på gymmet.

Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter
0:52

Efter reklamen: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

(0:52)

Slå på ljud

– Plötsligt började jag bli torr och röd runt munnen. Det blev allt intensivare, torrare och började klia. Jag vet att jag gick till vårdcentralen men de vågade inte med säkerhet säga vad det var. Så de skickade mig vidare till en hudläkare som kunde konstatera Perioral dermatit.

Hon fick en kräm utskriven men det hjälpte inte. Besvären fortsatte. Nästa steg var att äta antibiotika. Något som hon sedan dess har fortsatt med.

— Antibiotikan däremot, funkade hur bra som helst. Den får jag dock knastra i mig nästan hela vintern, år efter år, och det känns ju inte så bra.

Värst under hösten och vintern

Alexandras eksem, som många andras, är årstidsbundna. Hon kan nästan på dagen pricka in när eksemen dyker upp. Så snart sommaren och semestern är slut och vardagen kickar igång, kommer eksemet som ett brev på posten. Och även om besvären går att leva med är det ändå något som i hög grad påverkar hennes vardag.

– Extremt ytligt, men man känner sig inte fin när man har eksem i ansiktet. Sen är det otrevligt: Det svider och kliar. Det är inte roligt att gå med ett blossande eksem runt munnen.

Vad är Perioral dermatit?

Perioral dermatit är en inflammation i huden, ofta centrerat till området kring munnen, kinderna och ner på hakan. Symtomen börjar som rodnad som sedan utvecklas till knottror och eventuellt varblåsor i porerna.

Sjukdomen kan komma efter användning av stark kortisonkräm, feta hudvårdsprodukter eller smink som täpper till porerna. Hormoner kan också påverka besvären. Tillståndet är nära besläktat med rosacea.

Källa: 1177

Stress är inte orsaken till eksem men däremot en utlösande faktor. Även "triggermat" som Alexandra kallar det, pasta, sötsaker, alkohol ...

– Precis allt det som man är sugen på under vinterhalvåret, skrattar Alexandra.

Men hon fortsätter att njuta i måttliga mängder.

– Det vore ju jättetråkigt att ta bort det mysigaste man har, det är det inte värt, konstaterar hon.

Framåt vårkanten brukar eksemen klinga av och hon kan trappa ner på antibiotikan, men i år hängde besvären kvar långt in på sommaren.

– Det är jättekopplat till stress. Min mamma blev sjuk under våren, berättar hon.

MåBra-profilen Alexandra Pizzoni har hudsjukdomen Pekoral dermatit.

"Tid att stanna upp"

Visst skulle hon kunna anpassa vardagen och vara ännu snällare mot sig själv men livet måste få fortgå. Och för någon som Alexandra händer det saker hela tiden.

— Jag har och har haft ett intensivt liv. Och vill delvis ha det så.

Hennes tips till andra som lever med eksem är se till att få remiss till hudläkare, gå till en bra hudterapeut och inte minst ta sig tid att stanna upp i vardagen: träna, gå ut i skogen, lägga sig på sängen en stund...

Hon har det senaste året även provat att injicera hyaluronsyra i och runt problemområdet, en behandling som heter Profhilo, som gett bra resultat.

– Sen, såklart är det av vikt vad jag smörjer mig med i ansiktet. Använder alltid snälla produkter och kan absolut inte köra peeling med korn i (kemisk peeling funkar mkt bättre), skriver hon på bloggen.

Foto: Privat/TTUtvald läsning