MåBra krossar 3 vanliga myter om huskurer

De är lika många som fantasifulla. Men vad säger forskningen om de vanligaste huskurerna?

Myt 1: Du blir sömnig av varm mjölk

Nej, du blir inte sömnig om du dricker ett glas varm mjölk, men du kanske blir mer avslappnad. Mjölkmyten lever kvar mycket på grund av att mjölk innehåller små mängder av tryptofan, ett ämne hjärnan använder för att tillverka sömnhormonet melatonin. Mängden är dock så liten att den inte kan göra oss sömniga. I stället är det sannolikt värmen i drycken som gör att man känner sig väl till mods och blir avslappnad.

Myt 2: Tranbärsjuice botar urinvägsinfektion

Nja. Att dricka mycket är bra eftersom det sköljer ut en del bakterier när man har urinvägsinfektion. Men det gäller all dryck, inte bara tranbärsjuice. Vatten är också bra, men sura juicer av tranbär och lingon kan möjligen göra det svårare för bakterierna att trivas i urinblåsan. Så tranbär kan kanske minska risken att drabbas, men det botar inte en redan befintlig urinvägsinfektion. För det behövs i regel antibiotika.

Myt 3: Kroppen renas från gifter när du svettas

Att sätta sig i bastun för att ”svettas ut det onda” – till exempel sjukdom eller gifter – är ingen bra idé. Däremot kan det vara skönt. Kvicksilver, alkohol, droger och annat som ses som ”giftigt” för kroppen bryts framför allt ner av levern, njurarna och tarmarna. Det kommer sedan ut när vi går på toaletten. Svett däremot består av 99 procent vatten, resten är salter, proteiner och kolhydrater. Det är alltså en myt att svett är gifter och avfall som lämnar kroppen.’

Källa: University of Arkansas for Medical Sciences

Utvald läsning