MåBra i juni: Redaktionen listar månadens bästa hälsotips!

Sommartips

Vi välkomnar juni med öppen famn.

Rawpixel.com

Varmt välkommen juni!

Avkoppling. Slut ögonen och smaka på ordet. Med semestern runt hörnet är det kanske saker som behöver slutföras, men nu med ett tydligt mål i sikte: den sköna och viktiga återhämtningen!

Inte bara härligt – få koll på sommarfarorna som lurar i klippet här:

1:06

Efter reklamen: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken

(1:06)

Slå på ljud

Enligt en studie från Stockholms universitet får den som planerar och prioriterar sin ledighet ut mest av den. Att dessutom ha rimliga, näst intill låga, förväntningar och dela upp ledigheten i flera sektioner var också en nyckel till mer vila. När du väl börjar arbetet igen tipsade forskarna om att börja mitt i veckan, för att starten skulle bli så mjuk som möjligt.

Här hittar du 5 enkla tips för att snabbt komma ner i varv!

Under ledigheten är det också viktigt att arbetsplatsen respekterar din frånvaro, mail från kollegor eller chefer är inte okej om ni inte har kommit överens om undantag. Flera EU-länder har infört mailförbud för just chefer under kvällar och ledighet, något som experter menar kan bli aktuellt även i Sverige.

Ett tips är att vara tydlig med förväntningarna inför ledigheten redan innan de börjar, både inför dig själv men också inför familj och arbetsplatsen. Med tydlighet minskar risken för missförstånd och orostankar och du kan se fram emot en stressfri sommar!

Missa inte detta i juni:

Det kryllar av böcker, aktiviteter och biopremiärer som boostar hälsan och humöret. Här är våra topp tre just nu.

Bäst i test-boken får en uppföljare

Bok bäst i test

En ny spännande bok att göra bäst i test-lekar med!

Sommarens fester är fixade! Förra årets bästsäljande faktabok (!) finns nu i ny version. De samlade testen från tv-programmet Bäst i test för hemmabruk gör garanteraSd succé och underhåller både stora och små! I butik 3/6.

Psst! Vi har samlat några tidigare favoriter från det populära programmet: Varsågod här är lekar från Bäst i test att köra redan idag!

Paddla mot nya äventyr!

Kajak i vatten

Kanot, kajak eller kanadensare - hitta en ny träningsfavorit på vattner!

Intresset för kajak och kanot ökar. Har du inte testat dessa härliga sätt att ta dig fram vattenvägen så är juni rätt månad. Kolla in en klubb nära dig, eller hitta en kurs via Friluftsfrämjandet. För några hundralappar kan du hyra och prova!

Elvis lever igen!

Elvis musik har format både liv och musikscenen för många.

Kungen lever igen! I alla fall på bio i denna omtalade film där både gamla och nya fans får återse rock n roll-legenden. Utöver en musikupplevelse får vi se Tom Hanks i en av rollerna. Biopremiär slutet av juni.

Datum i juni med extra feelgood-faktor!

Här är månadens nedslag som är värda en extra markering i almanackan.

1/6 kör vi mobilfritt!

Lägg undan luren för idag firar vi mobilfria dagen. Notera vad som händer när du lägger blick och fokus på något annat än skärmen och gör något härligt av dagen (som du INTE delar i sociala medier!)

Här berättar Anders Hansen mer om skärmarnas påverkan på vår hälsa.

4/6 springer hela Stockholm

Då går ett av landets mest uppmärksammade lopp av stapeln. Vi pratar såklart om Stockholm marathon. Att ta del av löparfesten som publik är en upplevelse i sig, pulsen och mjölksyran känns i luften!

Alla kan springa! Så här tar du steget från korta joggingturer till längre löpning

11/6 kan cykelfesten börja!

Nu är det dags för Tjejvättern: 100 km för enbart damer. Sex dagar senare går den stora rundan av stapeln, med sin imponerande sträcka på 315 km!

Haka på cykeltrenden! Här är 7 anledningar att börja hoja och en stor guide som hjälper dig välja rätt cykel.

24/6 firar vi midsommar

Självklart med klassiska tillbehör. För vad vore sommarens mesta högtid utan sill, färskpotatis och dans kring stången? Självklart med en dos romantik, mygg och regnskurar därtill.

Här har vi samlat recept, lekar, quiz och ALLT du behöver för ett mysigt midsommarfirande!