MåBra granskar: Kan man se på kroppsspråket att någon ljuger?

Så mycket säger någons kroppsspråk.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Betyder en flackande blick och ett oroligt kroppsspråk att man har något att dölja? Eller ännu värre: att man ljuger?Nej, det kan faktiskt vara tvärtom, visar forskning!

Varför stämmer det inte?

Även en lögnare har ju lärt sig att det är så en lögnare gör. Den som ljuger kan därför vara extra mån om att inte flacka med blicken eller att ha ett oroligt kroppsspråk av just den anledningen. Istället överkompenserar man gärna och håller ögonkontakten lite för länge och intensivt. Dessutom finns det kulturella skillnader. I vissa länder är det oartigt att titta någon i ögonen alltför länge och man kan också undvika det för att man helt enkelt är blyg och introvert. Det betyder inte att man är oärlig, bara respektfull eller tillbakadragen.

Vad säger forskningen idag?

Den visar att det är svårt att se en skillnad i kroppsspråk mellan lögnare och sanningssägare, till och med för proffs som poliser. Kroppsspråk är nämligen svårt att tolka och handlar mycket om tolkarens egna föreställningar om andra människor.

Så hur avslöjar man en lögnare?

Tyvärr. Det finns ingen universalmetod för att avslöja någon som far med osanning, eftersom människor är och beter sig olika. Att någon drar sig i örat behöver det inte betyda att man ljuger, lika lite som att korsa armarna över bröstet betyder att man är lite passivt aggressiv. Det kan bero på helt andra saker, som att man koncentrerar sig, att stolen man sitter i saknar armstöd eller att man helt enkelt tycker att det är kyligt i rummet. Eller att det faktiskt kliar i örat just då.

Källor: Forbes.com, Göteborgs universitet Foto: TT

Läs mer:

Så känner du igen en mytoman

Redaktionens tips
Dela på: