SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

MåBra granskar: Kan man se på kroppsspråket att någon ljuger?

14 mar, 2019 
Så mycket säger någons kroppsspråk.
Har du också hört att kroppsspråket avslöja både det ena och det andra – som att vi ljuger, till exempel. Vi har lärt oss att den som ljuger undviker ögonkontakt och rör sig oroligt. Men är det verkligen sant?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Betyder en flackande blick och ett oroligt kroppsspråk att man har något att dölja? Eller ännu värre: att man ljuger?Nej, det kan faktiskt vara tvärtom, visar forskning!

Varför stämmer det inte?

Även en lögnare har ju lärt sig att det är så en lögnare gör. Den som ljuger kan därför vara extra mån om att inte flacka med blicken eller att ha ett oroligt kroppsspråk av just den anledningen. Istället överkompenserar man gärna och håller ögonkontakten lite för länge och intensivt. Dessutom finns det kulturella skillnader. I vissa länder är det oartigt att titta någon i ögonen alltför länge och man kan också undvika det för att man helt enkelt är blyg och introvert. Det betyder inte att man är oärlig, bara respektfull eller tillbakadragen.

Vad säger forskningen idag?

Den visar att det är svårt att se en skillnad i kroppsspråk mellan lögnare och sanningssägare, till och med för proffs som poliser. Kroppsspråk är nämligen svårt att tolka och handlar mycket om tolkarens egna föreställningar om andra människor.

Annons

Så hur avslöjar man en lögnare?

Tyvärr. Det finns ingen universalmetod för att avslöja någon som far med osanning, eftersom människor är och beter sig olika. Att någon drar sig i örat behöver det inte betyda att man ljuger, lika lite som att korsa armarna över bröstet betyder att man är lite passivt aggressiv. Det kan bero på helt andra saker, som att man koncentrerar sig, att stolen man sitter i saknar armstöd eller att man helt enkelt tycker att det är kyligt i rummet. Eller att det faktiskt kliar i örat just då.

Källor: Forbes.com, Göteborgs universitet Foto: TT

Läs mer:

Så känner du igen en mytoman

Annons